#98: Mindre havsnål

Mindre havsnål

I Pethon & Svedbergs Fiskar i färg står det i texten om mindre havsnål ”Användning: Ingen betydelse”. En oskyldig manifestation av att människor kanske har svårt att identifiera sig med fiskar och inlemma dem i någon slags grupp med moraliska rättigheter. Många fiskböcker har just denna egenhet andra djurfältguider saknar, fiskars ekonomiska betydelse anges i klartext. Mindre havsnål vid Gålö, maj 2011, 50 mm, f/5, 1/250 s, ISO 320.

Sätter man på sig ett cyklop och stoppar ner näsan i ett tångbälte vid en vanlig klippa i Stockholms skärgård är det inte helt omöjligt att man stöter på en mindre havsnål (Nerophis ophidion). Tillsammans med sjöhästar utgör dessa fiskar ordningen rörnosade fiskar (Syngnathiformes). Varför rörnos? Jo, de är, så att säga, obligata sugrörsdjur, och lever på att sörpla i sig smådjur av diverse slag.

Dessa havsnålar är annars kanske mest kända för sina könsroller? Fiskar är ju inte lika fasta i sina könsroller som de mer normbestämmande däggdjuren där art #100 (chacmababian) är ett ”klassiskt” däggdjur med våldsamma hannar och omvårdande honor. Hos fiskar tar ibland honor hand om ungarna, ibland hannar, ibland ingen och ibland gör de det tillsammans. Dessutom passar vissa fiskar på att byta kön mitt i livet, ibland som resultat av storleksförändring och ibland som ett resultat av sociala faktorer. Hur som helst, just mindre havsnålar är mest kända för att honan ger bort sina ägg och ”klistrar” fast dem på flera hannar i snygga rader där de får sitta tills de kläcks.

En annan finfin sak med dessa djur är att de trots sin färggranna teckning i ansiktet förlitar sig på kamouflage, väldigt mycket. Detta gör dem, hur ska man säga, lugna. Och hyfsat lättfotograferade. Just den här fina fisken fann jag på en halvmeters djup i vattnet precis bredvid Gålö, maj, 2011. Bakgrundens gröna kommer av den gröna grönslicken. Att man fortfarande kan simma i vårt förstörda, giftiga, utfiskade och övergödda Östersjön och hitta sådana här guldklimpar är nästan förvånande.

Så, detta sammantaget gör att mindre havsnål intar en given 98-plats på denna topplista som Östersjöns charmigaste fisk. Med ett undantag kanske, nudge nudge wink wink?

2 svar till “#98: Mindre havsnål

  1. Pingback: #51: Storspigg | Bild & Naturhistoria·

  2. Pingback: #blogg100, språkförbistring och etologens topplista | There is grandeur in this view of life·

Lämna en kommentar