#97: Gulärla

Gulärla

En annan underbar sak med gulärlor är artens variation. I norra Sverige har vi underarten thunbergi, i södra Sverige har vi flava, Spanien har sin iberiae, Rumänen stoltserar med en dombrowski, i Italien ser man cinereocapilla och på bilden den läckraste av dem alla, feldegg. En ”feldegg-ärla” skrivs då Motacilla flava feldegg och hör hemma i Turkiet och kring Balkan. Bilden tagen i ganska hög temperatur och vid 400 mm, f/8, 1/1600 s, ISO 320.

Tropikflyttare är något speciellt, bara ordet tropikflyttare har en svårfattlig innebörd. För med tropikflyttare menar man ofta en liten fågel, till exempel en gulärla, som vid blott en till två månaders ålder lämnar allt den någonsin känt till för att istället företa en osäker resa på många hundra mil, allt som oftast helt i ensamhet. Apropå farorna en gulärla kan stöta på under sin månghundramila resa är en av mina favoritberättelser den Thomas Alerstam (klassisk flyttfågelforskare och snäll människa) berättar om i sin bok Fågelflyttning. En nästan mardrömslik saga om eleonorafalken. Eller om det vore så väl att det bara handlade om en enstaka eleonorafalk, det får bli istället ”den mardrömslika sagan om eleonorafalkarna”. Jag ska försöka återge historien i en kortfattad version, och det är så klart en saga som sker på riktigt. Och det är så klart att boken Fågelflyttning handlar om mer, massvis mer.

Eleonorafalkar är något så märkligt som en hösthäckande flyttfågelspecialist. De börjar häcka sent på sommaren i kolonier på öar i Medelhavet och föder upp sina ungar på flyttfåglar de fångar över havet. Tänk dig en liten flyttfågel som är på väg mot Etiopien och efter att ha flugit hela natten plötsligt befinner sig över öppet medelhav på morgonkvisten, just en bit norr om en eleonorafalkkoloni. Utan att veta om det är den lilla nybörjaren på väg rakt emot ett utmejslat evolutionärt inferno. För i gryningen lämnar falkarna sin koloni och deras jaktmetod går ut på att invänta de sydflygande fåglarna genom att ”hänga” i motvinden. Den lilla fågeln möter alltså en mur av falkar vilka ”står på rad” i luften. De kan ha mellan hundra till tvåhundra meter bredvid varandra och formligen bildar en rovdjursbarriär. Säg att det är en gulärla som flyger mot falkväggen, då när gulärlan närmar sig anläggs oftast en attack från ovan. Missar en falk finns det alltid en annan falk som kan ta vid. Jag minns hur inspirerande det var att läsa den här texten när jag gick på biologlinjen och precis hade börjat fågelskåda. Men jag har tyvärr inte upplevt ett sådant skådespel än. 

Lyckligtvis är gulärlor bättre på eleonorafalkar än många andra småfåglar. Gulärlor är de öppna landskapens fågel, de trivs på strandängar och norrlandsmyrar, och detta gör dem välrustade mot rovfågeldueller á la dogfight. De flesta gulärlorna slinker därför förbi eleonorafalkarnas garn på sin väg över Medelhavet. Men, sen möts de av öken, Sahara, i nästan 30o mil. Bilden ovan är tagen just i Saharas östra kant, i en liten vattenpöl i en uttorkad, en så kallad wadi, en tidig vårdag under flytten tillbaka norrut. Att stå här, som gulärla, på väg norrut är bevis på att hösten gick bra, vintern gick bra och nu är det en vårflytt kvar till häckningsområdena, helt fritt från eleonorafalkarna som så här års fortfarande flyger omkring i sina vinterkvarter på Madagaskar och äter insekter.

Ett slutord om gulärlors förträfflighet. Tänk dig en sen augustidag på ett fält längs sydkusten i Skåne när proppen gått ur gulärleflyttningen och de kommer flygandes, mot sydväst, i en strid ström. Psiepp, psiepp låter det överallt  och gula fåglar som flyger mot blå himmel är rätt snyggt. Det är väl bättre än chacmababianer, Lyssa zanta och mindre havsnålar, eller? Hur som helst, gulärla, #97 blir det. Dessutom kan jag avslöja att fler tropikflyttare kommer hamna på topplistan på mer framskjutna positioner.

Referenser

Alerstam 1982 Fågelflyttning. Signum, Lund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s