Om

Porträtt

Presentation in English at the Swedish Association for Nature Photographers.

Etolog med passion för naturfotografi. Biologisk mångfald är min största last och jag gillar naturhistoria i text och bild och tycker (nästan) lika mycket om silverfiskar som stora primater. De svenska ekdungarna ligger mig lika varmt om hjärtat som tropiska skogar. En bok har det blivit hittills, den heter ”Quercus. Ekens mångfald”, en kaffebordsbok om livet i och kring ekar (kom ut 2010).

Bakgrunden till min populärvetenskap ligger i att jag jobbar som docent i etologi vid Stockholms universitet. Just nu driver jag, tillsammans med Erik Hansson och Marie Mattsson ett Formas-finasierat projekt där vi skriver artiklar på natursidan.se om svensk forskning inom natur och miljö.

Min forskning handlar om djurs och människors beteenden. Just nu har vi ett projekt finansierat av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse där vi försöker först vad som hände i människans historia, vilka mentala förmågor uppstod hos förhistoriska människor som vi inte ser hos andra djur och vilken roll kultur och kulturell förändring spelar för förståelsen av människan och hennes evolution.

Jag är medlem i Naturfotograferna /N, och apropå naturfotografi, så tycker jag, i denna digitala ålder, att det är viktigt att veta ifall en bild representerar en omanipulerad verklighet. Därför vill jag understryka att mina bilder inte är manipulerade som det är definierat till exempel hos photo.net. Om en bild är manipulerad eller digitalt städad uppges detta i anslutning till bilden.

Alla fotograferade djur är vilda och utför naturliga beteenden. Jag tycker /Naturfotograferna uttryckt detta synsätt väl i sin formulering om hederskoded. Eventuella undantag från detta markeras klart och tydligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s