Fågelöverraskning i Stockholm

Skådningen i Stockholm är full av överraskningar. För några dagar sedan var en av de aktiva ”betongfågelskådarna” på väg till lunchrestaurangen och hörde ett par nötskrikor som mobbade något. Nötskrikor brukar ofta vara utmärkta hjälpredor när det gäller att hitta fåglar. Först trodde han att nötskrikorna bara mobbade en katt. Men vid närmare undersökning såg han något litet och brunt, som satt gömd inne i en en bara ett par meter bort från gångstigen. En pärluggla!

Pärlugglor är beroende av äldre, rika skogar med bra tillgång till sork och gamla träd som erbjuder håligheter som häckningsplatser. De här små ugglorna har tätast populationer i äldre granskogar, med inblandning av gamla lövträd. Vi ser de inte i stadsområden.

Det här hände i Örnsberg, bara några få kilometer från Stockholms stadskärna. När fågelflyttningen är i full fart kan nästan vad som helst hända. Att hitta en pärluggla i Stockholm är toppen, och som tur var hade jag möjlighet att cykla över till Örnsberg och njuta av denna lilla skönhet!

Det här är en bild på just den ugglan, gömd inne i den stora enen precis bredvid gångstigen. Bilden togs utan att lämna gångstigen.

Följ på instagram: https://www.instagram.com/jlindphoto/

#naturfotograferna #stadsfågelskådning #ugglor #stadsfåglar #stadsmiljö #pärluggla #aegoliusfunereus #stockholmsparker #aspudden #fåglar #ugglor #fågelskådning

Lämna en kommentar