#100: Chacmababian

Chacmababian

En chacmababianunge med mamman sin. En riktigt stor apa. Bild från Kaphalvön, augusti 2010. 400 mm, f/8, 1/640 s, ISO 400.

På hundrade plats blir det chacmababian (Papio ursinus). Placeringen blir lite lidande av min ringa erfarenhet av arten (alla babianer har en enorm charmpotential och chacmababian har nog lätt topp-20 potential om man bara kände dem bättre). Så, nu är det gjort. Idag gick startskottet på #blogg100, ett blogginlägg om dagen i hundra dagar, påhittat av Fredrik Wass. Jag tänkte alltså köra en nedräkning av en topplista över de 100 bästa djurarterna (idéer från igår om hur). Info om #blogg100 finns det massor av på Fredriks blogg, som den här listan över årets alla #blogg100-deltagare.

Anledningen till oron i bilden (kolla ungens mentala snuttande) är en stor hanne som närmar sig. Chacmababianer är en av de största arterna i världen, så en 1-meterstor hanne på upp till 35 kg är så klart en rätt läskig syn. Babianer har mycket fuffens för sig vilket Robert Sapolsky beskrivit både kunnigt och underhållande i boken En människoapa bland babianer (finns ett begagnat ex här).

Sapolsky är duktig på att höja perspektivet och säga intressanta saker om det han jobbar men. Bland annat jobbar han med att försöka förstå stress och vad det har för konsekvenser för kropp och knopp. Ett tydligt mönster är att de hannar som bestämmer över en babianflock är väldigt stressade. De måste bevaka flocken, hålla koll på honor och se upp för rivaliserande hannar. Livet på toppen gör att kroppen tar stryk medan hannar med lägre rang håller mer ordning på sig själva och letar mat och vilar. Honorna för också en mindre stressad tillvaro än hannarna som slagit sig till toppen av hierarkin. Kanske har ett vänskapsband med några hannar och honor. Är du intresserad av stress och hur det påverkar oss rekommenderar jag varmt Sapolskys bok Varför zebror inte får magsår (boken på bokfynd.nu).

Ett svar till “#100: Chacmababian

  1. Pingback: #98: Mindre havsnål | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s