God jul, och lite fåglar från idag!

Att åka ut idag, den 23 december, för att fotografera några fåglar gav ingen direkt julkänsla. Normalt är sidensvansar lite vintriga när de äter i träd med röda bär och snö. Men idag blev det sidensvansar utan snö, iklädd gympadojor utan frys.

Sidensvansar i rönn

Sidensvansar i rönn. 700 mm, f/5,6, 1/400 s, ISO 3200 + stativ. Solen var knappt uppe.

Bissart nog fick inte sidensvansarna äta i lugn och ro. En björktrast, på sitt suraste humör, revirsatt i rönnen och jagade bort varende sidensvans som landade. Efter ett tag lämnade hela knappt 100 individer stora flocken stället och drog vidare. Björktrasten satt nöjt kvar.

Bändelkorsnäbb

Bändelkorsnäbb i lärkträd. 700 mm, f/5,6, 1/320 s, ISO 3200 och stativ. Alltid stativ. Älskar stativ.

Allt utspelade sig i Nynäshamn, vid Stadsparken. Anledningen att bege sig till Nynäshamn en sån här dag var så klart bändelkorsnäbbarna som flugit runt området kring Stadsparken, mellan Elon och Willys sedan början av november (bändelobsarna i Svalan från Nynäshamn i år). Det är inte varje dag man får plåta bändlar på det här sättet.

Men, det magiska med bändelkorsnäbbar syns inte i bilden ovan, nämligen de två vita vingbanden (vingband, vingband, vingband!). Så, därför måste det bli en bild till.

God jul!

Bändelkorsnäbb

Här syns de vita vingbanden tydligt och prydligt och fint. Bändelkorsnäbb i oxel, Stadsparken, Nynäshamn, tidigare idag. 700 mm, f/5,6, 1/640 s, ISO 3200. Stativ.

Edit: Rättade fel. Som vanlgit [sic!].

Ett svar till “God jul, och lite fåglar från idag!

  1. Pingback: Korsnäbbars sexuella frihet – nu skrider de till häckning! | Bild & Naturhistoria·

Lämna en kommentar