Råstasjöns framtid ej säkrad, vad man än kan tro

Vintersolståndet infaller idag, julafton på tisdag och snart är det ett nytt år. Tid för reflektion brukar det heta. En sak jag tänkte på idag när jag spenderade tid med vattenrallen vid sjöns norra del är att många människor jag pratat med tror att sjön är räddad. Många tror att politikerna tagit till sig av både sakargument från Länsstyrelsen och nätverket Rädda Råstasjön och blivit påverkade av den enorma opinion som väckts i Solna för sjöns fortsatta existens. Men, egentligen har inget skett som räddar Råstasjön. Planer på byggnation kommer under 2014, men vi vet inte hur dessa ser ut. Kommer strandskyddslinjerna följas?

Vad är då problemet? Människor gillar mest den vilda norra sidan, där staden försvinner och sumpskogen tar vid. Även djuren gillar mest den här sidan. Just våtmarker är fantastiska mångfaldsproducenter och ingen annanstans i Solna ståtar naturen med en så rik mångfald som vid just Råstasjön, mycket tack vare sumpskogen på norra sidan. Detta trots att en stor del av Nationalstadsparken ligger inom Solna kommun!

Rallen

Vattenrall vid vintersolstånd. Det var väldigt mörkt. 500 mm, 1/25 s, f/5,6, ISO 3200 (+ stativ).

Ingen annanstans i Sverige kan man så lätt åka/cykla/tunnelbana/pendeltåga sig fram till ett vassområde med intilliggande sumpskog där man ofta inom loppet av några minuter kan locka fram en vattenrall. Ibland två, ibland till och med tre! Just den sumpiga nordsidan är mitt i konflikten. Det är här den största mångfalden finns, det är här storstadsmänniskor kan finna lugna vrår och lite sus i träden och det är här på nordsidan man vill bygga hus. Klart att hus ska få plats kan man tycka. Men, Råstasjöns stora aber är att det är ett så litet område, inklämt mellan en enorm rangerbangård, en stor arena och hela jäkla Solna, Sundbyberg och Stockholm. Bygger man är det alltså stor risk att värdena försvinner, lugnet, vildmarkskänslan och djur- och växtlivet.

Koltrasthanne

En koltrasthanne i norra Råstasjöns sumpskog. På menyn idag stod det leverpastej och lite gammal ost. Även denna koltrast avbildades idag. Samma inställningar som ovan fast till och med en ännu längre slutartid, på hela 1/20 s. Heja stativ, och att koltrasten stannade upp och stod stilla ett ögonblick.

Det är lustigt med opinionsarbete, tänk att mängder av folk tror att Råstasjön redan har räddats, detta trots att inget bra för Råstasjön har bestämts under 2013. Personligen hoppas jag starkt att Råstasjöns värden kommer tas större hänsyn till 2014.

9 svar till “Råstasjöns framtid ej säkrad, vad man än kan tro

 1. ”staden försvinner och sumpskogen tar vid” skönt formulerat. Men Solna-människorna är för lättlugnade, de låter sig invaggas i en skön känsla, att nu löser det sig. Mycket arbete kvar.

 2. Pingback: 2013 var ett bra år för Råstasjön | Frösundaliberalen·

 3. Hej,

  Tack för ett bra inlägg och fantastiska bilder!

  Som jag just kommenterade på Frösundaliberalens blogg: några exempel på vad som faktiskt har hänt kring Råstasjön under året som gått:
  (vad av detta som är en följd av politiska beslut, tjänstemännens agerande eller rena misstag är svårt att avgöra):

  – kommunen anlade en olovlig vändplats för bussar vid Sjövägen 40. Efter en anmälan om olovligt bygge (och uppmärksamhet i media) fick marken sedan återställas, till en kostnad för skattebetalarna på flera hundra tusen kronor.
  – Sjövägen öppnades för genomfartstrafik alla tider på dygnet, året om. Det tidigare genomfartsförbudet som togs bort med hänvisning till Solnavägens tillfälliga avstängning kom aldrig tillbaka! Detta minskar rörligheten för både människor och djur som rör sig runt sjöarna, och dessutom skadar den understundom tunga trafiken den natur som finns kvar.
  – i samband med konserter på Friends uppstod stora tältläger och skador på naturen uppstod. Sent omsider kom tältförbudskyltar upp, detta kommer att vara otillräckligt.
  – ytterligare en olovlig skövling av naturen ägde rum, denna gång på Sundbybergssidan vid Ör där man anlade ett ”upplag för att serva arenan”. Oklart vem som ansvarar för detta.

  Kan inte på rak arm komma på något beslut som fattats som varit till gagn för området och dess unika naturvärden.

  Rädda Råstasjön gör ett fantastiskt jobb och under 2014 behöver vi alla arbeta tillsammans för att få politikerna att ta sitt ansvar.

  /Urban naturvän

  • Bra påpekanden, både av dig Johan, och dig Urban naturvän. Ytterligare negativt för naturen som hänt vid sjön under år 2013: Den olovligen anlagda Nisses Stig har ännu inte tagits bort och återbeskogats. En plan har framlagts av partimajoriteten i kommunen att bygga en asfalterad taxistation på över 5 000 kvm, 50 meter från sjön. Borrning för anläggande av gasbrunnar har inletts på mark som hittills varit orörd av byggena. Just där planerar man också husbyggen, även de 50 m från sjökanten.
   /God fortsättning med bloggen! Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön

 4. Peter,
  var ju med på den andra bildvisningen i fullmäktige. Peter med sina FP-kollegor, som sitter i fullmäktige blev ju också helt införstådda med att det inte både går att bygga och bevara. De nya byggplanerna skulle också förstöra i praktiken hela området och dess unika naturvärden. De frågade t.o.m om det inte gick att flytta naturområdet, vilket tyder på att man förstått.

 5. Pingback: #69: Vattenrall | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s