#14: Tångulk

Grodfisk

Ett ansikte bara en förälder kan älska? Oavsett ens personliga skönhetsböjelser så innehåller bilden ett par pikanta anatomiska anpassingar. Fiskespö i pannan, check, och fenor omvandlade till tassar, check. Jag tror att den här fisken tillhör arten Antennarius pictus. Bunaken, Indonesien, 2012. 100 mm, f/8, 1/400 s, ISO 1600.

Det finns djur som nästan är för bra för att vara sanna. Tänk dig in i situationen av att vara ett bytesdjur. Du är lite smånervös hela tiden. Likt vår kanin – Mr. Päls på plats #75 – som visserligen kan ligga avslappnad och mysa med utsträckta bakben och den flyende hakan vilandes på de små T. rex-liknande frambenen, men reagerar ögonblickligen och blir klarvaken när man av misstag plötsligt tappar en gaffel i golvet. Du har den här bytesdjurskänslan i kroppen och promenerar runt i en trädgård, du är nämligen på väg mot grillen och sicksackar dig fram mellan vinbärsbuskarna. Helt plötsligt öppnar sig en vinbärsbuske, och samtidigt som du, för sent, ser det enorma svalget sugs du in i munnen på det vinbärsbuskehärmande rovdjuret och hamnar i en enorm mage, hel och levande, men utan någon väg ut. Magsyrorna börjar svida och du inser att det här är det sista du gör.

Så jobbar tångulkar. Det kallas aggressiv mimikry. Det här är ett fenomen jag gärna slipper i livet, men det är så anmärkningsvärt att det hamnade på förstaplats när jag gjorde en topplista i ”Vetenskapliga principer för kamouflage i djurvärlden” för några år sedan på Institutet i P3.

Tångulk

Är det ett svampdjur som sitter och filtrerar? Nej, det är en tångulk som vill sluuuuuka dig! Med paradisön Siladen i bakgrunden satt den här tångulken precis här på sjögräsängen under åtminstone tre månaders tid. Tryggt och säkert från de överraskande mängderna napoleonfiskar vilka patrullerar längs med Bunakens korallvägg. 17 mm, f/13, 1/1600 s, ISO 1250.

Det finns märkligheter och så finns det märkligheter. Tångulkar, eller grodfiskar som de också ibland kallas på grund av direkt översättning från engelskans frogfish, är verkligen märkliga (en fiskfamilj med egen hemsida). Här följer några sköna tångulksspan:

  • I pannan har de ett fiskespö som är en ombildad fenstråle som fortfarande står under muskelkontroll vilket gör att tångulkar kan röra sitt falska bete på ett för småfiskar förföriskt sätt. När en liten fisk passer i närheten av munnent
  • Familjen tångulkars vetenskapliga namn är Antennariidae. Antenn i pannan.
  • Tångulkars bröstfenor är ombildade till tassar vilka de kan gå med. Detta gäller även i viss mån deras bukfenor.

Om det nu är så att du har ett par minuter över, klicka på filmen nedan. Kolla på den. Lite tålamod krävs, du måste se åtminstone till den slukar plattfisken. Plattfisken är alltså större än tångulken men tångulkens mage utvidgas när plattsfisken slukas.

Jag älskar tångulkar, håriga, vårtiga, målade och vanliga. När det gällde bästa kamouflaget i världen blev det som sagt en förstaplats, ingen topplacering idag men plats #14 är inte fy och skam.

2 svar till “#14: Tångulk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s