Stor dag för gräsrotsrörelse idag med seger i mark- och miljööverdomstolen

Rall.

En av Råstasjöns symboler, världens kändaste vattenrall. En uppskattad liten släkting till tranor och sothöns. Rallarnas miljö hade förstörts av byggplanerna.

Segern i mark- och miljööverdomstolen idag betyder att de upphävde Solnas detaljplan som skulle ha inneburit att skogen längs med norra kanten av Råstasjön förstörts (möd:s beslut i pdf-format). Tillsammans har Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Hyresgästföreningen arbetat emot Solnas detaljplan. Men inget hade hänt, tror jag, om inte vi, gräsrotsrörelsen Nätverket Rädda Råstasjön med vårt enorma engagemang gått helhjärtat in i konflikten med Solna kommun. Att få ha varit del av Rädda Råstasjön-nätverket har varit spännande, givande, väldigt lärorikt och tidvis mycket frustrerande. Tack till er alla! Ikväll när många av oss möttes utanför Solnas kommunhus och skålade i bubbel var glädjen stor. (Se Maria Thiessens bild från Solna stadshus.)

Nätverket Rädda Råstasjön firar domen//embedr.flickr.com/assets/client-code.js
Även om jag gläds åt att biologisk mångfald räddats, hade inte den här striden varit lika lätt att ta om inte det varit för att tusentals människor älskar den här platsen. Alla älskar att promenera runt i skogen där staden försvinner. Någon gillar fåglarna, någon gillar växterna. Många struntar i djurlivet men älskar lugnet, fritt från hus och bilar. Joggare, fotbollslag, skolklasser på utflykt – tiotusentals människor besöker stigarna runt sjön. Det är lätt att glädjas med vattenrallen som i alla fall fick rätt i dagens domslut!

VattenrallenSvarar

Men, mark- och miljööverdomstolen ger Solna möjlighet att överklaga beslutet i högsta domstolen. Om det sker, om de får prövningstillstånd och i så fall hur det kommer gå vet ingen idag. Området är fortfarande hotat och kommer så vara ända tills den dagen ett naturreservat inrättats. Det har skrivits en hel del om dagens domslut, läs till exempel texter på Rädda Råstasjöns webb, sidan hos Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, på SVT:s nyheter, hos miljöpartisten Victoria Johansson i Solna, på natursidan.se, hos Sveriges radio, eller se SVT Nyheter Stockholm – 22/02 19.55.

Några goda minnen från den här populära lilla pärlan kommer här (mina tidigare inlägg om Råstasjön finns här):

//platform.twitter.com/widgets.js
20130217-_MG_3200-sRGB-600px

 

Hägrar.

Matar man hägrarna kommer de väldigt nära. En bevakar maten och två slåss.

 

 

 

Knölsvan

Frasse Fräs var på mycket dåligt humör idag när han fick mat på fel sida stigen.

 

Brunråtta

Plus minus noll och utan vantar. Att fåglar inte fryser om sina ben är lättare att förstå tycker jag än att inte råttor blir kalla om tassarna när de knatar omkring i en våtmark på vintern. 500 mm, f/4, osannolika 1/30 på frihand (bildstabilisering är nå’t enastående) och ISO 3200.

 

Rall och man

”Rädda Råstasjön!” säger vattenrallen. ”Rädda Råstasjön!” säger fågelfotografen. Det här var roligt, första gången jag sett en vattenrall springa över vägen!

 

Hasse

Hasse Ivarsson berättar hägrarnas historia.

 

Råstasjön

Inför guidningen. Magnus Enquist står och samtalar om Råstasjöns framtid med Anders Ekegren, lokalpolitiker (fp). ”Rädda Råstasjön!” säger Magnus.

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Smådopping

Smådopping skakar loss efter putsning av fjäderdräkten. Råstasjön, februari 2013.

 

Svan

Knölsvansunge, den kläcktes alltså i somras och är blotta halvåret gammal. Största bländare, f/5,6 för skärpa i rörelsen gav 1/1000 s vid ISO1600, också denna med 500 mm + 1,4x förlängare.

 

Gråhäger

En häger vid Råstasjön, januari 2013.

 

Vattenrall

Sveriges kändaste vattenrall?

 

Hägring

En häger landar, en annan tittar på.

Edit: Lade till Marias bild från Solna Kommunfullmäktige och länk till lokala nyheters TV-inslag. Blev påmind om bristen på däggdjur i inlägget, råtta tillagd.

4 svar till “Stor dag för gräsrotsrörelse idag med seger i mark- och miljööverdomstolen

 1. Johan! Vilka underbart fina bilder! Bild nummer 3 med den rörliga vattenrallen är i en klass för sig enligt mitt tycke! Kul att även legenden Hasse Ivarsson fastnade på bild! Bilden på dig och Marita ej heller att förglömma! Många fastighetstidningar har också uppmärksammat och skrivit om den glädjande domen från Mark och Miljööverdomstolen.
  Om domen skulle överklagas av staden så skulle det säkerligen bli svårt att den tas upp i HD.
  Vi får hålla tummarna att det här kommer bli den slutgiltiga domen gällande Råstasjön,👍👍👍 //Ingela

 2. Grattis till segern!
  Jag är generellt ganska skeptisk mot de energiska medborgare som jag med en svepande generalisering plägar benämna ”miljönissarna”. En del av dem är – oavsett konsekvenserna – beredda att med sitt liv försvara varenda liten smörblomma, som kan komma i vägen för en ny motorväg. Mången omotiverad sväng på våra motorvägar påstås ha uppkommit på grund av sådant överdrivet nit. Detta skulle vi kunna gräla länge och intensivt om.

  Men när det gäller Råstasjön har du, Johan, mitt oreserverade stöd (ja, jag skrev på listan). Bara tanken på att släppa loss schaktmaskinerna runt Råstasjön är så urbota korkad, att jag får hjärtsnörp.

  Jag har full förståelse för de byggherrar som kvidande tvingas se hundratals miljoner gå deras näsor förbi. Men de torde godhetsfullt sluta gnälla, gilla läget och använda sin fantasi.

  När gorillorna i Afrika var på väg att utrotas, var det någon fiffig person som lyckades övertyga såväl invånare som regeringar om att man kan tjäna mer pengar på levande gorillor, än på döda.

  Det tänkesättet borde rimligtvis på något sätt kunna tillämpas på Råstasjön. Denna spontant uppkomna naturpark mitt i Storstockholm kan mycket väl vara världsunik. Om Solna kommuns makthavare och de lystet dreglande byggherrarna inte förmår lista ut något sätt att slå mynt av denna gröna guldgruva i stället för att förstöra den, torde de godhetsfullt säga upp sig, och ägna sig åt något annat.

  Jag gratulerar alla miljövänner, som kämpat hårt för denna välförtjänta seger. Njut av segerns sötma, men var beredd på mothugg. Lägg inte ner rörelsen ”Rädda Råstasjön”. Byt bara namn till ”Bevara Råstasjön”, och bibehåll bevakningen.

  Basti

  • Tack Basti! Jag tror Solna redan tjänar reda pengar på Råstasjön i termer av folkhälsa (mentalt och fysiskt), skolverksamhet (gratis-bra för skolbudgetar) etc. Håller helt med om att det är en unik liten sjö map urbant läge och biologisk mångfald, men i den här frågan har det inte stått mellan kommun och byggherrar mot några naturmuppar som vill bevara en sällsynt slända, utan en enorm del av Solnas innevånare vill ha kvar området. Så jag tycker sjön gärna får vara kvar även om den skulle kosta lite pengar – de som bor där vill ha den kvar. Det borde vara viktigare än att politiker får genomdriva sina favoritprojekt som inte har stöd hos de som bor där. Det handlar inte om mer än 600 bostäder, det finns olika slags planer som ger nästan 10 000 bostäder i Solna utan att man behöver förstöra något uppskattat grönområde. Tack igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s