World Wildlife Day idag

Idag är en sådan där dag med namn igen. Den tredje mars firas World Wildlife Day för att minnas undertecknandet av CITES. Konventionen (Convention of International Trade in Endangered Species) skrevs under för att undvika att människan utrotar arter och för att reglera global handel med hotade arter eller potentiellt hotade arter. Läs mer hos Jordbruksverket som valt att uppmärksamma dagen med en quiz om CITES, gör den här. Ska man skaffa husdjur är det klokt att skaffa ett djur som är uppfött i fångenskap och inte viltfångat. Tioarmade bläckfiskar från korallrev, balistarar och tigrar försvinner på grund av illegal handel med djur. (Djurskyddets tips om att skaffa husdjur och WWF-info om illegal handel).

CITES gäller både spektakulära arter som orangutanger och havsörnar.

Unge

Orangutangunge hos mamma i Tanjung Puting nationalpark. Bilden tagen vid matstation inne i regnskogen.Men CITES gäller även massor av andra arter.

Men även fulare nunor går under CITES skydd som bengalvaraner.

Bengalvaran

På ön Perhentian Besar lever både bengalvaraner och bandvaraner. Bengalvaranerna är mest inne i skogen där till och med stora individer ses klättra i träd, medan de nästan krokodilstora bandvaranerna slappar runt mer nära människor i små vattendrag närmare kustlinjen.

CITES skyddar självklart även hotade växter. En fågel som nästan är utrotad på grund av att människor vill ha dem i bur är balistare.

Balistare

En balistare, vild, på Bali. Så ska de ses. Ej i bur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s