Ankbilder förstörs – kan ej förbli osett

Efter att ha lagt upp en bild på en vigg påpekade den ankälskande (tror jag) Jonas idag att anknäbbar ser ut som små hundar. Om man tänker bort själva ankhuvudet och bara fokuserar på näbben ser den verkligen ut som en arg liten hund. Kolla själv, men först en varning. Bläddrar du ner i inlägget och ser för mycket och länge på bilderna kommer du aldrig kunna se en and så som du tidigare sett på änder, hur rar anden än må vara. Tyvärr gäller detta även spektakulära arter som glasögonejder. Eller som Jonas uttryckte det, Can’t be unseen. Som spoiler alert-hjälpmedel kommer här en helt irrelevant bild du kan titta på medan du bestämmer dig för huruvida du vill se på änder på det gamla viset (klicka då här och lämna sidan så du kommer till något helt annat) eller scrolla ner och se på de små arga och söta hundarna.

Lugn bild

Blad av gul näckros i en Sörmlandssjö. Tagen för några år sedan en sen kväll.

Vi börjar med bilden som startade allt, en bild tagen på en vigghanne i Strömmen i Stockholm. Ser du hunden?

Vigghanne

Vad är problemet kan man undra. Jag undrade det ett tag, tills min hjärna omorganiserade sig och polletten föll ner. Inzoomningen gör det glasklart.

a-20160227-OC6B1955-acc-edge

Där sitter den mycket arga hunden, mitt i viggansiktet. Att vår hjärna älskar att se ansikten där inga sådana finns är ett lika roande som klassiskt fenomen. Mitt favoritexempel är bilderna rymdsonderna Viking 1 och 2 tog på Cydonia-regionen på norra Mars. Bilderna visade att någon hade skulpterat, i enorm skala, egyptiska faraoner på Mars yta. Liv på Mars! Intelligent liv bortom vår planet! Eller så illustrerade bilderna att människors nervsystem enkelt lurades av skugg- och ljusspel på Cydoniska kullar.

Från Viking 1, NASA [Public domain], via Wikimedia Commons.

Hur blir det med ändernas hundansikten då? Gäller det här bara viggar (och glasögonejder)? Jag drog till med lite smaklöst photoshoppande på några ankbilder och för att återigen citera Jonas, Can’t be unseen. Men grejar du arterna? De här är enkla, i alla fall för fågelskådare. Här kommer 1-4:

fyra-hundar-1

Alla hundar är inte lika snyggt hundlika så klart. De med mindre öron påminner kanske mer om Kalle Anka-liknande ansikten. Men vad är det egentligen med änder? Änder verkar som skapta för att kunna se ut som något annat genom vridning och vändning. Här är min gamla andtolkning av den klassiska anka-kanin-illusionen:

Duck, rabbit...

Om vi lämnar kaniner för att återvända till hundarna, märker vi att det är inte så enkelt gjort. För ser inte ankorna ut som kaniner eller hundar verkar de likna gamar. Gamen i profil är en vitkindad gås näbb.

b-20120428-IMG_5579-acc-edge

Tillbaks till hundarna. Vilka andra arter dessa hundar sitter fast på är nog betydligt svårare, och förmodligen är vissa hundar, jag menar näbbar, inte helt möjliga att bestämma. (Kan lägga upp facit om någon dag tänkte jag. Om jag märker att någon läst detta och undrar.) Här är 5-8:

fyra-hundar-2

Bara för att göra livet, eller i alla fall ankskådningen, jobbig lägger jag in samma viggbild en gång till. När du nu tittar på viggbilden vad lägger du först märke till, hunden eller anden? Hunden?

Vigghanne

Tyvärr har jag ingen närbild på stjärtand, de borde ha en fin grävlingslik längs-med randig hund i ansiktet. Som avslutning på spektaklet får det bli en annan and som också har en riktigt grym hund i ansiktet, med förvånansvärt långa öron. Den bör också vara hyfsat lättbestämd (för skådare vill säga). Här kommer nr. 9:

a-20150421-OC6B7523-acc-edge-2

Denna and-hund-insikt välter knappast internet genom att leda livet på Mars i bevis. Men, kanske blir aldrig en andbild bara en andbild igen.

 

Annonser

5 responses to “Ankbilder förstörs – kan ej förbli osett

  1. Pingback: Och arterna är… | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s