Hur många björnar får plats i Gamla stan? Apropå att Upplandsbjörnen sköts idag

Den 24 oktober, alltså för bara några veckor sedan stod hundratals människor och tittade på den här björnen. Trots glädjen efter det minst sagt sensationella besöket i Torstuna, en bit norr om Enköping, började vi här hemma ganska snart diskutera hur länge den björnen skulle tillåtas leva. ”Bara en tidsfråga.” blev den idag några veckor gamla slutsatsen. Idag sköts björnen då den ”varit inne på gårdar i trakten och bedömdes vara farlig för människor”, enligt Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen, till P4 Uppland.

Björn

Lugnt och still lufsar den runt, ett par hundra meter från alla åskådare som står längs vägarna.

Låt oss strunta i om det var rätt eller fel huruvida den här björnen var farlig för människor. Låt oss istället fråga när, eller om, vi i Sverige kommer acceptera att det lever stora rovdjur där det också lever människor. Jag vill återgå till en tidigare jämförelse jag gjort mellan Sverige och USA. Varför är USA intressant om man ska skriva om björnar? Spänningen ligger i jämförelsens kraft. Så här glesbefolkat är trakten där björnen sköts idag med Uppsala uppe till höger och Dalby vid röda kartnålen:

__DALBY

Detta är en glesbefolkad del av Uppsala kommun, så att använda Uppsala kommuns populationstäthetsmått fullkomligt överskattar mängden människor i Dalby-trakten. Men för jämförelsens skull gör det inget om vi överdriver populationstätheten i Uppland. I Uppsala kommun bor cirka 95 invånare per km². I den här trakten diskuteras det huruvida här ska få leva björn.

Jämför med följande bild av New Jersey, en delstat i nordöstra USA. Bland dessa vägar och tätorter bor det svartbjörnar, flera. Skärmdumparna är så klart tagna vid samma skala i bilden ovan.

__NJ

New Jersey är med sin befolkningstäthet på 467 invånare per km² mindre ödsligt än Uppsala kommun. Trots denna trängsel får svartbjörnar leva här. I hela delstaten finns ungefär 3 000 – 3 600 svartbjörnar varav de flesta lever i skogarna uppe i nordväst. Men svartbjörnarna blir allt vanligare och kan träffas på i alla New Jersey:s counties.

Det är trångt mellan björnar och människor i New Jersey, inte i Sverige. Två till jämförelser. I mitt tidigare inlägg jämförde jag björntäthet mellan Sverige och New Jersey. I Uppsala kommun, från och med idag, lever noll björnar per km². I hela Sverige är tätheten ungefär 0,006 brunbjörnar och i New Jersey ligger den på 0,13 svartbjörnar per km2. Vad gäller människor bor det knappt 22 människor per km2 i Sverige, 95 i Uppsala kommun och 467 i New Jersey. En klassisk korrelationsanalys skulle visa att ju högre täthet människor desto högre är tätheten björnar. Vill vi få fler björnar i Uppsala kommun behöver vi bara införa massiv förtätning. Men korrelation ger oss aldrig kunskap om orsak–verkan-samband och jag tror inte vi får fler rovdjur om vi blir fler människor.

Är kanske den större toleransen gentemot de transatlantiska svartbjörnarna orsakad av deras högre snällhet? Eller, tolereras svartbjörnar i New Jersey för att de är ofarliga? Nej. Tragiskt nog dog en 22-årig man den 21 september förra året i en svartbjörnattack (den första kända attacken med dödlig utgån i New Jerseys historia). Det händer sällsynt att svartbjörnar attackerar människor.

Nej, jag tror skillnaderna mellan hur många björnar som tillåts leva i New Jersey och Sverige bara kan förklaras av skillnader i attityder, åsikter och preferenser, vilka så klart påverkas av politiker, lagar, media och människors historia.

Länsstyrelsen i Uppsala län skriver idag ”Björnen har under de senaste dygnen till och från befunnit sig på privata tomter. Länsstyrelsen har på flera olika sätt försökt få björnen att flytta sig från området.”

Svartbjörnarna ställer också till med besvär, men då en svartbjörn siktas i en tätort observeras de först av biologer. Försvinner den inte då kan den sövas och flyttas till en mer lämplig plats. Lustigt nog bedöms skogsdungar små som Gamla stan vara stora nog för att husera en förflyttad svartbjörn, som till exempel Holmdel Park. Självklart skjuts problembjörnar i New Jersey också. Många björnar. Jag hittade 10-år gamla jaktsiffror från New Jersey (pdf-fil) som visar att cirka 300 björnar sköts per år varav 10% klassats som problembjörnar (appendix 3).

När delstaten New Jersey informerar barn om svartbjörnar startar de: ”Black bears live in New Jersey. They were here long before people were.” När jag tittar på Länsstyrelsen i Uppsala läns hemsida hittar jag ingen information för barn om rovdjur. Första stycket under rubriken Rovdjur handlar om att länsstyrelsen ska förvalta rovdjuren.

Frågan är nog inte när, utan om, Sverige kommer bli tolerantare emot rovdjur. Självklart tycker jag New Jerseys björnpolitik är mer attraktiv. Strunta i det, det är inte viktigt. Men är det inte fascinerande att vi här har så oerhört svårt att acceptera ett så försvinnande litet antal rovdjur, om man jämför med hur det är i New Jersey.

4 svar till “Hur många björnar får plats i Gamla stan? Apropå att Upplandsbjörnen sköts idag

  1. Jag skriver ofta på protestlistor mot urskillningslös jakt på björn, varg och andra djur i andra länder och känner då samtidigt en skamkänsla i vissheten om att vi inte är ett dugg bättre i Sverige, men att vi som inte vill ha det så här är dåliga på att starta upp protestlistor eler att på andra sätt väcka publicitet.

    • Tack för kommentar! Vad gäller rovdjur är det verkligen fullt av konflikter här hemma också, och jag håller med dig om att Sverige knappast går i bräschen för en naturvårdspolitik med mångfald i skogar och hela näringskedjor, inklusive toppredatorer.

  2. Det anses ”onaturligt” att rovdjur (gäller även varg och lodjur) rör sig när hus. Men de försök som gjorts med märkta rovdjur visar ju att de alla rör sig nära hus, oftast nattetid, men är det lugnt även dagtid. Jag kan acceptera denna policy som Länsstyrelsen i Uppsala län har, men då skall de också tillämpa den konsekvent och också avliva alla andra vilda djur som kommer nära bebyggda trakter, alla vildsvin, alla rådjur och alla älgar, och givetvis också avliva alla vilda djur som visat inom 1km från trafikerade vägar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s