Pilgrimsfalksläppet idag gick bra

Tillägg: Senare på dagen gick det inte så bra. Läs här och följ StOF:s hemsida för information.

Spännande. I morse skulle pilgrimsfalkarnas bur öppnas. Falkarna kom till Stockholm, från Nordens ark, den 25:e juni och har sedan dess levt på toppen av Folksamskrapan (läs om falkarnas ankomst till Stockholm).

Hacking är den mest framgångsrika metod som används för att återintroducera utrotningshotade rovfågelarter. Uppfödda ungar sätt ut i en trygg och stängd bur. Det var det som hände när falkarna kom till Stockholm. De får mat varje dag utan att träffa på några människor. Fågellik (uppfödda vaktlar) skickas in i bolådan (hackboxen) genom ett plaströr som falkarna glatt äter. Efter c:a 10 dagar i buren, eller när pilgrimsfalkarna är omkring 45 dagar gamla, öppnas burens front och fåglarna får för första gången prova på att flyga fritt. Även under den här friflygande tiden får falkarna mat vid sin bolåda. Det tar tid att lära sig jaga för en pilgrimsfalk. Tänk kattunge, fast med vingar och världens snabbaste djur.

Falksläpp

Ser du alla tre ungarna? De har precis lämnat buren och provar vingarna i höghusets uppåtvindar.

Släppet var alltså dagens händelse och i morse vid niotiden öppnade Christer från Nordens Ark buren. Falkarna kom snabbt ut på taket. Alla var spända. Skulle måsarna förstöra friden och mobba dessa små blivande måsyrkesmördare, som nu bara är bebisar helt utan koll? Förutom en skara på Folksamskrapans tak stod vi, Claes, Mats och jag, från Stockholms ornitologiska förening, på gångvägen ner mot Eriksdalsbadet och försökte ha koll på om någon unge skulle råka illa ut, hamna i trafiken eller få för mycket stryk av måsfåglarna.

Det var kul att många som gick förbi kände till projektet. Vi visade falkarna för alla som ville. Intresset var stort. Men samtidigt kul när en tant med stort leende på läpparna förklarade med eftertryck hur ointresserad hon är av fåglar. Hennes mamma hade visat henne fåglar som kraschat mot fönster, men ”fy, de var bara fulla av löss och parasiter. Fy så äckligt”. Sen gick hon. Fortfarande med ett stort leende.

Alla väntade så klart på att någon av ungarna skulle göra sin första flygtur. Klockan 12.05 lyfte den första falken, honan tror jag. Hon sveptes mot byggnaden bredvid av den starka vinden och försvann utom synhåll. Det blev smånervös stämning. Två minuter senare kom hon tillbaka från östra Söder med måsar i följe och slog sig ner på toppen av Folksamhuset. Lyckat. Väldigt lyckat.

Första turen

Första flygturen i år av Stockholms pilgrimsfalkar. Hon försvann in bakom betongen som den betongpille hon förhoppningsvis ska bli i framtiden.

Nu väntar en kul tid. Om allt går bra har alla möjligheten att njuta av dessa falkar. Det kommer stå folk från Stockholms ornitologiska förening på gångvägen med tubkikare och visa falkarna under hela juli. Oftast på eftermiddagarna. Kolla StOF:s hemsida. Platsen är som sagt vid Skanstull, på gångvägen som löper från Ringvägen ner till Eriksdalsbadet. Se kartan nedan. Välkomna!

Sist min inte minst viktigt, följ falkarna live på Youtube! Projektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Nordens Ark, Stockholms ornitologiska förening och Folksam.

Edit: Lade till text och länkar om samarbetspartner.

3 responses to “Pilgrimsfalksläppet idag gick bra

 1. Johan! Instämmer till fullo att det var spännande att följa vad som händer när buren öppnades. Kul att det är så många som känner till
  att pilgrimsfalkarna finns på Folksams tak.Hedersamt att ett försäkringsbolag gick med i projekten med pilgrimsfalkarna.Ett talande
  ord du använder när du skriver blivande måsyrkesmördare. Funderar lite kring vädrets betydelse när buren öppnades! Om det hade regnat och haglat hur hade då pilgrimsfalkarna betet sig på ett annat sätt?
  Tack på förhand för svar!
  Ingela

 2. Hallå,
  Visst påverkar väder och vind. Exakt hur det påverkar nyutsläppta pilgrimsfalkar vet jag inte. Men generellt är ju djur ofta mer passiva och avvaktande i hårt väder.

 3. Pingback: Uppdatering: pilgrimsfalksläppet gick inte fullt så bra | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s