Dagen då pilgrimsfalkarna kom till stan

Tänk att du strosar runt och luktar på jordgubbar bland stånden på Hötorget. Plötsligt lyfter alla duvor i panik, du tittar upp och hinner precis se en pilgrimsfalk susa bort från torget, gira mellan husen och till sist smälla in i en duva, klorna först, så det blir en dunexplosion likt exploderande kinapuffar i dunkudde. Falken landar på Kungshallarnas tak och börjar äta sin nyfångade duva.

Det här är vad jag hoppas ska hända inom en rimlig framtid, för idag vid tvåsnåret kom en bil till Stockholm från Nordens Ark. Med sig hade de tre pilgrimsfalkar. Av många ansedd som världens sexigaste fågel då de är snygga och håller på med extremt fartfylld jakt. De jagar andra fåglar och slår bara byten i luften. När de dyker efter byten kan de nå hastigheter långt över 200 km/h. Sådana djur vill vi så klart ha i Stockholm.

Mats med falk

Mats Grahn, från Stockholms Ornitologiska Förening, välkomnar en av pilgrimsfalkarna.

Ett samarbete mellan Stockholms Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen, Nordens Ark och Folksam gör det möjligt att pilgrimsfalkarna kommer till stan.  Målet är så klart att de ska börja häcka i Stockholm och dess nejder. När de kom bars falkarna i sina transportlådor upp på Folksamskrapans tak. Där har man gjort i ordning en stor låda som ska bli falkarnas hem den närmaste tiden. Från ett rör skickas kycklingen ner i lådan. Det är kritiskt under uppfödningen att ungarna inte präglas på människor. Då kan det gå illa. I värsta fall vill en felpräglad fågel hellre ha sex med en människa istället för en artfrände. Som tur är vet man det här så Stockholmsfalkarna kommer slippa bli förälskade i några Söderbor.

Det var stor uppståndelse när falkarna kom och Christer Larsson från Nordens Ark drog bort silvertejpen och visade upp ungarna.

Falk o människa

Christer Larsson med en av de tre falkarna.

Nu kommer falkarna hänga i lådan knappt två veckor. Sedan kommer dörrarna öppnas och förhoppningsvis kommer traktens måsar, trutar och duvhökar inte vara för bryska mot deras nyinflyttade grannar.

Stockholm o falk

Christer från Nordens Ark visar här upp den ena hannen innan den placeras i sitt nya hem på Folksams tak. Fin utsikt med Ringvägen i bildens nedre vänstra del.

Falkarna kommer fortsätta få mat på samma vis på samma plats och förhoppningsvis kan vi i Stockholms se fram emot många dagar med unga och lekfulla pilgrimsfalkar kring Skanstull. I takt med att ungarna blir äldre blir deras flygturer successivt längre tills de inte längre återvänder till matplatsen.

20150625-Tomas-Viktor

Tomas Viktor, ordförande i StOF, på Folksam-taket, där matplats, mås- och trutskydd i form av lastpaller och bolådan finns.

Jisses vad snygga de är. Fortfarande ungfågelsfluffiga och med blå vaxhud runt näbb och ögon till skillnad från kontrastrikare teckningen som vuxna har med gul vaxhud. Media var så klart på plats och de ska bli kul att se SVT:s inslag och läsa DN:s reportage.

Skönhet i falkform

Den ena hannen av de tre falkarna som kom till Söder idag.

Sista fasen är sedan väntan på att någon av dessa falkar ska ha överlevt vintern och återvända till Stockholm och Folksamshuset och börja häcka på egen hand. Sådana här projekt kräver alltid tålamod. Vem vet hur fort de kommer gå? Men förhoppningsvis häckar det pilgrimsfalkar i Stockholm om några år. Fortsättning följer.

Annonser

6 responses to “Dagen då pilgrimsfalkarna kom till stan

 1. Johan! Rolig, trevlig och mycket intressant läsning! Känns som en lektion i den högre skolan. Passerade Hötorget i strålande eftermiddags sol i går. Tanken på att inom en snar framtid kunna
  träffa på en pilgrimsfalk där låter både spännande och häftig!
  Har varit med om att dissikera en stadsduva när jag pluggade
  biologi. Glömmer aldrig den illaluktande duvan! Säkerligen en
  delikatess för en pilgrimsfalk!
  Roligt och glädjande att Folksam är med på tåget när det gäller projektet!
  Filmen du länkade till på Folksams hemsida var kul att tittade på!
  Den lär få stor spridning och även bra marknadsföring för både
  falken och Folksam.
  Har haft en hel del att göra med Folsam arbetsmässigt den är bra att sammarbeta med!
  Jag kommer följa hur det går för pilgrimsfalkarna i stan!
  Tack även för de fina bilderna!

 2. Hej igen Johan!
  Kollade upp Hasse Ivarssons lista över fåglar som observerats vid Råstasjön. Pilgrimsfalken är med på listan.Kanske någon av de tre så småningom tar sig en tur till Råstasjön!
  Hittade listan på Rädda Råstasjöns hemsida.
  Trevlig helg!
  Ingela

  • Kul att du kollade upp det! Råstasjön är definitivt en plats för framtida falkar, skrattmås är ett favoritbyte och för en falk är avståndet nästan ingenting. Har nåt minne av att jag läst om radiosändarförsedda pilgrimsfalkar som jagat uppemot 10 mil ifrån sitt bo (och flugit hem den sträckan på dryga timmen!).

 3. Pingback: Pilgrimsfalksläppet idag gick bra | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s