Senaste rödlistan högintressant för Råstasjön

Råstasjön är inte bara en enslig liten grön fläck på stadskartan. Råstasjön är en unikt rik urban fågelsjö där det häckar dubbelt så många fågelarter (50-60) som i den kanske mest berömda urbana naturen, Central Park i New York, där det häckar knappa 30 fågelarter. Om Rädda Råstasjön-nätverket lyckas med sina försök att skydda denna lokala juvel kommer det även hjälpa svensk naturvård i stort. Varför då? kan man fråga sig. Jo, ett antal hotade djurarter lever nämligen i Råstasjön och fortplantar sig där. Räddar man Råstasjön slår man alltså ett slag för nationellt hotade djur.

Brunand.

En brunandhanne. Detta är en av Sveriges ovanligaste andarter som häckar 6 km från T-centralen, i Råstasjön. Brunand är en av de arter som sedan tidigare varit rödlistad.

Det blev ännu mer relevant idag då Artdatabanken precis presenterade den nya och reviderade rödlistan (SOF:s analys). Rödlistan är vetenskapens mätinstrument för hur biologiska mångfalden mår. Om en art är hotad blir den upptagen på rödlistan (läs om olika hotkategorier på Wikipedia eller läs mer om det globala rödlistandet som IUCN gör).

Av alla Råstasjöns häckfåglar har silltrut, brunand och mindre hackspett varit rödlistade sedan tidigare. Men, när nu Artdatabanken tar tempen på svensk natur igen visar det sig att ännu fler fågelarter som häckar eller vistas vid Råstasjön har blivit rödlistade. Tyvärr har hackspetten gröngöling (1) blivit rödlistad. Häckar vid Råstasjön (se Jan Ytterbergs bilder på nyligen flygga ungar från Råstasjön 2013 på artportalen.se). Duvhök (2) häckar vid Råstasjön och har nu blivit rödlistad. Sävsparv (3) häckar i sjöns vassar, rödlistad och rödlistad har även stare blivit (4) som häckar vid och omkring Råstasjön.

Gröngöling

En gröngöling, en av de arter som tyvärr idag blivit klassad som hotad enligt nya rödlistan.

Flera andra arter vilka använder sig av Råstasjön, och dess omgivningar, har också blivit rödlistade. Detta gäller vår största hackspett och en av de fågelarter som kan få det att spritta i benen på vilken naturintresserad engelsman som helst; spillkråka (5). Det gäller även de exotiska små skäggmesarna (6), vår minsta fågel kungsfågeln (7), buskskvätta (8) och den vackra gulsparven (9).

Skäggmes

Skäggmesar återfinns i Råstasjöns vassar då och då. Den här hannen fotograferades i Tåkern under ringmärkning 2012.

Så vips, i ett trollslag ökade vikten av Råstasjön ännu lite mer då området fick fyra till rödlistade häckfåglar, och de ytterligare fem fågelarterna som använder sig av sjön utanför häckningstid. Allt det här är så klart sorgligt. Men det visar samtidigt att miljöer som hyser hotade arter är idag viktigare att skydda än någonsin tidigare.

Annonser

4 responses to “Senaste rödlistan högintressant för Råstasjön

 1. Johan!Jätte bra text och bilden på skäggmes hannen
  är mäktig!
  Jag gillar jämförelsen mellan Råstasjön och Central Park i New York! Vi får hoppas att juvelen Råstasjön
  kommer bevaras så mycket som möjligt! Har läst och sett att Solna Stad inte är aktsamma med miljön runt och kring Råstasjön. Byggbodarna är ingen vacker syn och allt skräp som Nätverket Rädda Råstasjön och Naturskyddsföreningen i Solna- Sundbyberg m.fl
  samlade in talar sitt eget språk. Otroligt att människor
  slänger så mycket skräp på marken.
  Det är inte långt kvar innan Rädda Råstasjöns
  namninsamling når upp till 23000 underskrifter.

  • Tack för kommentaren! Jo, Råstasjön är en märklig plats och dess förvånande höga värden var inte speciellt välkända före de senaste byggplanerna kom ut. Hoppas överklagandena gillas och att den här lilla pärlan tas väl omhand.
   /Johan

 2. Hej igen!
  En liten kommentar har pratat med otroligt
  många från olika platser i Sverige om Råstasjön sedan Nätverket bildades!
  Förvånade att så många känner till den
  lilla fågelsjön. Nu menar jag inte specifikt
  ornitologer. Eftersom jag är uppvuxen på gångavstånd från Råstasjön och mina farföräldrar bodde med sjöutsikt över sjön
  så ligger den mig extra varmt om hjärtat! Aldrig hade jag kunna tro att det skulle bli en sådan strid om sjön! Ofta blir det så när pengar får styra över sunt förnuft!
  //Ingela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s