Guldbaggen äter tack vare drickat

Idag är det nästintill obligatoriskt att skriva om guldbaggen. Medan Guldbaggegalan pågår på cirkus sover alla våra riktiga svenska guldbaggar en djup och ljuv vintersömn under lavar och mossor. Guldbaggar är en liten grupp insekter i skalbaggsfamiljen bladhorningar.

Guldbaggen

En gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata) i närbild. Vackra och vanliga svenska skalbaggar. Den här bodde vid Skå på Färingsö (Uppland). MP-E65, f/13, 1/60s, ISO 400 och blixt med diffusor.

Precis som guldbaggegalans jubilarer är dessa mindre och hårda guldbaggar alldeles blöta runt munnen när de äter. Men fukten kommer inte från fina viner i väntan på prisbelöning utan från egenproducerad vätska som hjälper dem att få i sig sin favoritmat: pollen.

En ganska sen upptäckt kom till tack vare användandet av kryo-elektronmikroskop. Man vet att dessa guldbaggar fångar blommors pollen med hjälp av penselaktiga mundelar. Likt borstar penslas pollen av från blomställningar. Men lever man på pyttesmå pollenkorn, som dessutom kanske lätt av ens munpenslar kanske det går att göra det hela lite mer effektivt? Andra pollenätande skalbaggsarter har speciella strukturer för att effektivt fånga upp pollen. Men de gräsgröna guldbaggarna saknar sådana anpassade strukturella knep. Men, är det något man kan säga generellt om djur och evolution så är det att evolution resulterar i högst effektiva djur. Florian Karolyi med flera kunde med hjälp av elektronmikroskopets extrema förstoring se att de pensellika mundelarna på deras infångade gräsgröna guldbaggar var täckta av en vätska. Så istället för att ha utvecklat strukturer som gör polleninsamlingen effektiv har de gräsgröna guldbaggarna istället utvecklat en vätska som de utsöndrar på sina pollenfångande penslar. Pollenkorn verkar fastna finemang på en blöt liten pensel.

Jag hoppas guldbaggegalans gäster får en trevlig kväll och att alla som vill ha får sin guldbagge. Men om vätskorna på guldbaggegalans besökares mundelar gör deras matintag effektivare eller inte har jag ingen aning om.

PS. Trots att priset Guldbaggen (se bild nedan) är snygg måste jag ändå säga att gräsgrön guldbagge är något avsevärt snyggare.

Referenser

Karolyi, F., Gorb, S. N., & Krenn, H. W. (2009). Pollen grains adhere to the moist mouthparts in the flower visiting beetle Cetonia aurata (Scarabaeidae, Coleoptera). Arthropod-Plant Interactions, 3(1), 1-8.

4 svar till “Guldbaggen äter tack vare drickat

  1. Filmskråets representanters saliv lär väl i alla fall vara till nytta i förtäringen av allehanda födoval.
    Din guldbagge ser en smula tvär ut – ungefär så där som man ser ut när man upptäcker att tidningen inte kommit i tid till morgonkaffet.
    Tjusig bild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s