Dagens (gratis) e-boktips: The IUCN Red List 50 Years of Conservation

Om du har en Apple-dator, padda eller telefon har du just nu möjlighet att ladda ner en väldigt fin, och gratis, e-bok (länk till e-boken på iTunes). En jubileumsbok över IUCN:s arbete med att bevara jordens mångfald; vad de gjort de senaste 50 åren. IUCN (International Union for Conservation of Nature) är en internationell organisation som verkar i 160 länder vars enda syfte är att kämpa emot att organismer dör ut. Kolla filmen:

Boken då? Jo, boken är vacker och innehåller intressanta texter. Den går igenom vad IUCN har jobbat med, hur man samlar kunskap, identifierar hot och hur man kan värdera hur hotat ett djur eller en växt är. Vilka verktyg använder man för att rödlista arter, alltså hur tar man reda på om en art ska klassas som ”Sårbar” eller som ”Starkt hotad”? Den svenska vargen är ett bra exempel. I Sverige är vargen så isolerad och så fåtalig att den är klassad som just ”Starkt hotad”, den näst högsta hotstatusen en organism kan få. Att en märklig kombination av politiker, Naturvårdsverket, Länsstyrelser och Jägareförbundet lyckats få till stånd licensjakt på detta utrotningshotade djur är både ett mysterium och ett enormt politiskt misslyckande.

Soppsköldpadda

En av många hotade arter som är med i IUCN:s fina jubileumsbok, en soppsköldpadda. Och ibland har man tur, som när det simmar förbi ett stim silversidor i bakgrunden när man tagit ett djupt andetag för att fotografera den vackra sköldpaddan! Sköldpaddan betade alger på sjögräsängen utanför Perhentian Besar, Malaysia, 2013. 17 mm, f/7,1, 1/1000 s, ISO 1600.

Trots att Sverige skämmer ut sig gång på gång i synen på utrotningshotade djur (ffa angående varg så klart) är ett av IUCN:s praktboks budskap att bevarandeprojekt verkligen fungerar. Här inspirerar den här e-boken med fantastiska bilder och bra texter om både de stora frågorna kring naturvård och bevarandebiologi och de små historierna kring enstaka framgångshistorier. Till exempel kan man läsa om den jamaikanska leguanen (Cyclura collei), hur man under årtionden trodde arten var utdöd, borta för alltid, men återfanns på 90-talet. Idag finns det, tack vare bevarandeprojekt, fler än hundra kända individer i Hellshire-området. Den här arten är föga förvånande klassad som ”Akut hotad”, alltså mer hotad än vad vargen är i Sverige.

”Phht” kanske någon säger nu. Vargen är ju inte utrotningshotad globalt (alltså ”Livskraftig” globalt), det är inget viktigt att vi i Sverige bryr oss om varg. Tyvärr faller det här argumentet eftersom vi i Sverige har lagar som stoppar människor från att utrota arter (som art- och habitatdirektivet). Men, trots de goda exemplena från IUCN:s fina jubileumsbok, kan inte arter räddas om politiker förhindrar jakt av hotade arter eller förstörelse av hotade arter miljöers. (Hur svenska politiker dribblar bort kunskap och kan man läsa om i den här DN-ledaren.)

Ladda ner boken! Texten gör den läsvärd och bilderna gör den njutbar att bläddra i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s