Rävhaj borde heta piskhaj

Tänk att du saknar armar och livnär dig på att fånga fisk. Ur ditt perspektiv är det här inte helt enkelt, för så fort dina favoritbytesfiskar får syn på dig simmar de mot varandra och bildar ett tätt stim. Tänk att du simmar mot fusiliererna på bilden nedanför, de simmar kvickt förbi i ett tätt stim, samtidigt som du ska försöka fånga lunch. Med munnen. Att bara fokusera på en individ är svårt när de är så många, så nära varandra och så jobbigt kvicka. Besvärligt och ganska svårlöst.

Fiskstim

Ett stim fusilierer utanför Koh Tao, Thailand, 2013. 10 mm, f/8, 1/1000 s, ISO 1600.

Det är klart att det finns skickliga jägare som klarar av det här problemet galant utan armar. Näbbgäddor kan accelerera, överraska och med sina krokodilgap få tag på även svårstimmiga fiskar. Men ärligt talat, fusilierstimmet ovan är nog en hyfsat svår nöt att knäcka även för en tropisk krokodilnäbbgädda.

Fisk

En tropisk näbbgädda, crocodile needlefish – en specialbyggd fisk! Koh Tao, Thailand, 2013. 100 mm, f/8, 1/1000 s, ISO 1600.

Men, någon som löst det här stimproblemet på ett helt annat, och mycket överraskande, sätt är rävhaj. Rävhajar, dessa mytiska varelser. De är svårsedda, sägs vandra runt i djupa hav över stora sträckor med enorma nattseende ögon och en bisarrt lång pisklik stjärtfena. Stjärtfenan kan bli lika lång som själva fisken (alltså då utan stjärt).

Visst, det går faktiskt att se rävhaj, till exempel om man åker till Filippinerna, gör tidiga morgondyk och har en massa tur. Vill man bättra på sina chanser kan man vara extra noggrann med sitt resmål. Ett tips är att åka dit kartnålen pekar, precis som ett gäng fiskforskare gjorde för några år sedan.

Det här gänget fiskforskare spenderade 70 dagar dykandes, en timme i taget på ett djup mellan 10-25 meter. När det var rävhajar på plats passade de på, då filmade de hajarna och hoppades kunna dokumentera attacker. De såg att jagande rävhajar jagar möts av precis samma syn som i bilden ovan på fusiliererna. Småfiskarna, ofta sardiner, gaddar ihop sig och gör sig svårfångade genom att forma täta stim precis som fusiliererna ovan. Ute i det stora blå är en liten fisks bästa skydd att stanna inne i det täta stimmet.

Fig 1

Hur det känns att vara rävhaj, eller sardin. Från figur 2 i Oliver et al. 2013 (se referens nedan).

Rävhajarnas lösning på stimproblematiken är formidabel. När de under jakten närmar sig ett stim fäller de ner huvudet, krummar med ryggen, för att bokstavligen förvandlas till en piska då de snärtar in i stimmet med fenspetsen.

Figure

Figur 3 ur artikeln av Oliver et al. 2013 (se referens nedan).

Under de 70 dagarna lyckades de se 25 attacker. Oftast snärtade rävhajarna över ryggen, men några gånger snärtade de till ett stim från sidan. Men tyvärr rörde sig rävhajens fenspets så snabbt, att med en kamera som spelade in 30 bilder/sekund och en annan med 25 bilder/sekund var fenspetsen suddig när filmerna skulle analyserar. Trots detta lilla aber kunde de räkna ut att snärtfasen i en attack tog i snitt 0,4 sekunder och att fenspetsen då rörde sig 14 m/s, i medelhastighet. Hastigheten på snärten korrelerade starkt med fiskens storlek och stjärtfenans längd. Den snabbaste uppmätta snärten överskred 20 m/s, eller 72 km/h! (Länk till fyra filmer i artikeln.)

Så en rävhaj simmar mot ett tätt fiskstim, snärtar med sin fen-piska in i stimmet, vänder runt för att avsluta med att snappa upp de skadade, bedövade eller dödade fiskarna. Av 16 analyserbara attacker var fem framgångsrika och ledde till att rävhajen vände 180° och snappade upp de bedövade sardinerna. I den bästa attacken fick en rävhaj i sig hela sju sardiner på en snärt!

Smidig lösning med en piska i rumpan, om man då är en armlös jägare som jagar förvirrande småfiskar mitt ute i det stora blå. Du måste kolla filmen, det är en mycket vacker fisk som gör något spektakulärt.

Referenser

Oliver SP, Turner JR, Gann K, Silvosa M, D’Urban Jackson T (2013) Thresher Sharks Use Tail-Slaps as a Hunting Strategy. PLoS ONE 8(7): e67380. doi:10.1371/journal.pone.0067380

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s