En liten kungsörn

Kungsörn

En ung kungsörn i snö, den är blott dryga halvåret gammal men ändå maffig som få andra djur. 500 mm + 2x telekonverter, f/8, 1/320 s, ISO 1600. Bild tagen vid örnmatning i Gästrikland.

Vissa naturvårdsfrågor har jag svårt att förstå. En sådan sak är den politiska manövern som skedde då Sveriges population av kungsörnar inlemmades i gemenskapen stora rovdjur, tillsammans med björn, varg, lo och järv. I rovdjurspropositionen skrev dåvarande regering så här (Regeringens proposition 2012/13:191, sid. 47):

”Regeringen delar utredningens uppfattning och föreslår i avsnitt 7 att kungsörnen ingår i det övergripande och långsiktiga målet. Regeringen anser att kungsörnen ska betraktas som en del av de stora rovdjuren i likhet med tidigare propositioner En sammanhållen rovdjurspolitik (prop. 2000/01:57)”

Riksdagen beslutade tidigare (i prop. 2000/01:57) att kungsörnspopulationen skulle ligga på en miniminivå om 600 par. Men i proppen från 2012 tyckte dåvarande regering att ”gynnsam bevarandestatus för kungsörn i Sverige vara totalt 150 registrerade häckande par”.

Från 600 till 150 par. Bilden nedan får illustrera dessa nya låga ambitioner om svensk natur och miljö (bilden kommer från ett upprört inlägg från september 2013).

Dödörnsbild

Uppskattningsvis finns 1 350 vuxna örnar i Sverige och 300 av dessa tycker regeringen räcker. Så här ser det ut om man radar upp alla Sveriges kungsörnar där de 300 svarta bör överleva medan resten inte behövs för att svenska populationen ska ha gynnsam bevarande status enligt propositionen. Framtida örnslakt?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s