Fisksynvilla – det utstickande tomrummet

Skorpionfisk

En skorpionfisk (Scorpaenopsis venosa) utanför Nusa Lembongan, Indonesien. 100 mm, f/5, 1/200 s, ISO 100 + blixt.

En kul sak med bilder på djur är att man får tid att titta på detaljer. Jag fastnade för en bisarr detalj av det här porträttet som föreställen en ganska liten skorpionfisk (Scorpaenopsis venosa), kallad raggy scorpionfish på engelska. En pupill är ett hål, en öppning mellan hornhinna och lins som gör att ljuset når receptorerna på näthinnan. Varken mer eller mindre. Pupiller ser svarta ut, eller åtminstone mörka, eftersom ljus som träffar pupillen går vidare in i ögat och där absorberas. Om pupillen är lite ljusare än helt mörk orsakas det av att allt ljus inte absorberas, utan istället reflekteras av ögats insida och sprids.

Fisköga

Detalj av fiskens ansikte.

Det roliga med bilden ovan är att fiskens vänstra öga (det till höger i bilden) ser ut att ha en utstickande pupill, som en liten svart bollhalva. (Det syns bättre om du klickar på bilden så att den blir större.) Men ett hål utgörs, per definition, av tomrum. Och ett tomrum kan inte sticka ut någonstans och anta en fin rund form. Om jag inte har missförstått något grundläggande om antingen fysik eller fiskars anatomi (eller både och) så är det en synvilla. En synvilla som uppstår genom att ljuset bryts av den nästan klotrunda hornhinnan. Vad säger ni optiskt kunniga fysiker?

Annonser

3 responses to “Fisksynvilla – det utstickande tomrummet

 1. Hej Johan!

  Frågan är om du ska få Nobelpriset i fysik eller fysiologi – antingen har du hittat ett tomrum med mycket märkliga egenskaper, eller så har du hittat en fisk med mycket märkliga ögon.

  Allvarligt talat, jag ser med spänning fram mot kommentarer från fysiologer (eller vilka det nu är som vet hur fiskars ögon funkar).

  Och dina bilder är fantastiska, som vanligt. Det var ju tack vare dem som du upptäckte skorpionfiskens speciella syn på saken.

  Hälsningar
  Basti

  • Hallå Basti,

   Just med ögonen så tror jag det här är fullkomligt trivialt för de optiskt bevandrade. Synvillan borde orsakas av att ljuset som kommer bakifrån på väg mot kameran bryts i hornhinnan och försvinner in i ögat där det absorberas. Ljuset som går nära kanten på hornhinnan böjs inte av tillräckligt för att försvinna in i pupillen så ytterska kanten blir glasigt genomskinlig. Men den del av det egentligen genomskinliga ögat som är närmare pupillen ser mörk ut framifrån eftersom det ljus bryts i hornhinnan och försvinner in i pupillen. Har suttit och tittat lite på gamla fiskögonartiklar och inser att det skulle vara flott om gymnasiefysiken var lite mer lättillgänglig. Man behöver nog inte vara mer avancerad än just gymnasiefysik (eller högstadiefysik kanske?).

   Tack för komplimanger!
   /Johan

  • Hallå igen,
   har nu gjort hemläxan lite bättre. Det handlar inte om hornhinnan utan om linsen. Ska skriva ett lite utförligare inlägg har jag tänkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s