Ibland är de för vackra, och lite ekologi

FIsk

Så vacker så. 100 mm, f/5,6, 1/2000 s, ISO 1600.

Ibland är fiskar så vackra att man måste lägga ut en bild. Dessa blåbandade papegojfiskar (Scarus ghobban) är verkligen så vackra så.

Dessutom är dessa blåbandade papegojfiskar ett exempel på att vi människor blandar runt en hel del med djur och växter världen över. Den här vackra gynnaren har en stor utbredning, från Koh Tao, Thailand, där just den här avporträtterade gynnaren (förhoppningsvis fortfarande) bor, till Australien, Galapagos och Panama hela vägen till Röda havet.

Den 20 oktober 2001 fångades en blåbandad papegojfisk i Medelhavet, ett par kilometer utanför Shiqmona, Israel. Detta på grund av Suez-kanalen. Enligt artikelförfattarna Menachem Goren & Andrey Aronov från Tel Aviv University har mer än 300 arter redan innan 2001 tagit språnget genom Suez-kanalen från Röda havet till Medelhavet. Den blåbandade papegojfisken var lite långsammare, men nu verkar även den slagit sig till ro i sydöstra hörnet av det tidigare märkligt isolerade lilla Medelhavet. I november 2004 spjutades en till individ av samma art, den här gången utanför Beirut.

Vad dessa papegojfiskar kommer ställa till med i deras nyförvärvade utbredningsområde vet jag inte. Snipp snapp snut, nu var denna lilla fisksaga slut.

Edit. Smårättningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s