Henrik Persson vid Rädda Råstasjön årets miljöhjälte!

Helt otroligt Henrik Persson, en av alla eldsjälar som hållit Rädda Råstasjön-nätverket levande och påverkat opinionen för att rädda Solnas närmaste och rikaste grönområde,  blev utsedd till årets miljöhjälte av självaste bevarande-draken WWF!

Vi inväntar nu besked om vad som ska ske med Råstasjön. Denna unika sjö bara 6 km från T-centralen. Hur rikt detta område är kan illustreras med två små tal. Inventeringar har visat att i den världsberömda gröna lungan Central Park, New York, häckar omkring 30 fågelarter. Central Park anses vara en mycket rik urban park för fåglar. Råstasjön då? Jo, i den här lilla gröna oasen, ett Hornborgasjön i miniatyr, häckar nästan 60 fågelarter. Märkligt, nästan dubbelt så mycket!

Häger går

Hoppas den här och alla andra hägrar får fortsätta och vandra omkring på Råstasjön. Bild från 11 december 2010 med lång slutartid för oskärpa. 500 mm, f/4, 1/6 s, ISO 100.

Förhoppningsvis fattar Länsstyrelsen beslutet att det är helt vansinnigt att bebygga ett unikt grönområde som besöks av förskolebarn, ungdomar, unga vuxna, gamla vuxna, friska och sjuka, joggare, fågelskådare och flanörer. Tusentals människor varje vecka njuter här av Solnas närmas vildmark. Jag har talat med folk som jobbar med naturvård på andra länsstyrelser i landet och när jag berättar om Råstasjöns värden och de hotade arter som lever där (silltrut, brunand, mindre hackspett + sju arter fladdermöss) blir de helt förbryllade över att politiker ens tänkt tanken att bygga där.

Kul och glädjande att WWF uppmärksammar Henrik och hela Rädda Råstasjön-nätverket! Hoppas nu Solna kommun lägger ner planerna och istället fullföljer sitt uppdrag att ta hand om sina invånare.

4 svar till “Henrik Persson vid Rädda Råstasjön årets miljöhjälte!

  1. Tack Johan, och tack för dina egna omfattande insatser hittills i denna sak. Uppgiften om att fler fågelarter häckar i Råstasjön än i Central Park i New York, som ändå anses artrikt, är ju mycket intressant. /Henrik Persson, Nätverket Rädda Råstasjön

  2. Nu när Miljöpartiet för första gången sitter i regeringen, borde de väl vara pigga på att utmärka sig i den politiska debatten. Frågan om Råstasjön är inte bara ett enskilt fall – den är i högsta grad en principfråga. Kanske vore det mödan värt att avkräva MP ett besked om deras inställning i Råsta-frågan, och på så sätt väcka liv i saken?

    • Jo, ingen dum idé. Lokalt vet vi att mp vill riva upp planen (som V) o S vill inte bygga innanför strandskyddet. Men jag tror (hoppas) att länsstyrelsen stoppar planerna. Området är rikt, unikt, och märkligt nog kan det finnas gifter i marken som kommer upp vid byggande. Talar man med folk vid andra kommuner och länsstyrelser tror de inte sina öron när man berättar att byggnation planeras på en sådan plats. Allt är märkligt. Eller kanske inte om det tolkas utifrån att förluster från bla Friends arena ska täckas och att hemliga avtal ska hållas. Sådanahemliga avtal finns då Solna kommun äger ett exploateringsbolag tillsammans med byggfirmorna. Bolaget omfattas ej av offentlighetsprincipen. Vad jag inte fattar är att inga journalister gräver i detta. Man kanske nöjde sig efter mut-rättegången?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s