Bildutmaning, dag 2: Snösparv i storm

Fortsätter bildutmaningen från igår med en serie bilder från fågelskådning i Glommen de dagar då stormen Simone drog in över Sverige 2013.

Djuren man hoppas på att se när man, som fågelskådare kanske ska tilläggas, sitter och spanar i en höststorm vid västkusten är de öppna havens fåglar. Överst på önskelistan står så klart på liror och petreller. Det mest bisarra som kanske hänt är de enstaka tillfällen albatrossar setts längs västkusten, både mindre albatross och svartbrynad albatross.

I ett försök att förmedla känslan att det inte på något vis är en onödigt långtråkig aktivitet att sitta i storm och stirra ut över ett öppet hav i hopp om att få se något spännande har jag bäddat in ett videoklipp nedan. Det är Magnus Ungers Vimeo-klipp här nedan från första gången någonsin en svartbrynad albatross sågs i Sverige (läs om upptäckten). Hur galet det här är är lite svårt att beskriva. Galenheten ligger nog någonstans mellan att Sverige tog VM-brons 1994 och att slumphändelsen meteor-slår-ner-på-jorden för 65 miljoner år sedan tog kål på alla dinosaurier. Ja just det, alla dinosaurier dog ju inte ut, befjädrade dinosaurier överlevde och gav sedan upphov till djur som just svartbrynade albatrossar. Här är Magnus video, håll till godo:

Black-browed Albatross, 19 May 2001, Kattvik, Skåne, Sweden from Club300 Sweden on Vimeo.

Även fast en hel del fina havsfåglar passerade förbi Glommen de dagar stormen Simone härjade vill jag idag lägga ut en bild på en mycket mindre fågel, en liten ihärdig sak. Snösparvar är de kala och hårda miljöernas sparv och kan vara den småfågel som häckar närmast Nordpolen, som norra Svalbard och norra Grönland, men även högt uppe på bergstoppar i svenska fjällen. De har ett litet trix i rockärmen för att överleva riktigt busväder, likt en ripa kan de vid kyla och snö gräva en grop och mysa ner i och på så sätt slippa slåss onödigt hårt med omvärlden.

Snösparv i storm

Här en snösparv i storm. Regnet blåser bokstavligen horisontellt. 500 mm + 1,4x telekonverter, f/5,6, 1/2500 s och ISO 1250.

Snösparvar övervintrar längs kuster och äter små frön och Simone var ingen match för den lokala lilla flocken snösparvar som höll mig sällskap dessa dagar. Snösparvar har ett så milt och fint ansikte så jag tänkte att det passar med ett porträtt också.

Snösparvsporträtt

Ett så vackert ansikte på en mycket härdig fågel. Här ser man också tydligt hur små och intetsägande frön de lever på. 500 mm + 1,4x telekonverter, f/5,6, 1/500 s, ISO 3200.

Imorgon blir det dag nr. 3 i bildutmaningen.

One response to “Bildutmaning, dag 2: Snösparv i storm

  1. Pingback: Bildutmaning, dag 4: Överraskningarna | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s