Smalnäbbade simsnäppor slår världen med häpnad

Det här är något i hästväg. Idag kom ett nytt nummer av den fågelvetenskapliga tidskriften Ibis, oktobernumret, och som första artikel kom nu historien om den fantastiska smalnäbbade simsnäppeflyttningen. Den här historien har snurrat i media tidigare i år då forskningsgänget från framför allt RSPB (med sina > 1 000 000 medlemmar!) tillkännagav nyheterna om en tidigare okänd flyttfågelsrutt. Men nu har alltså deras rapport kommit med rätt sköna detaljer. Men först en bild så det är tydligt vad det handlar om:

Smalnäbbad simsnäppa

En ung smalnäbbad simsnäppa som på vägen från fjällen beslöt sig att rasta några dagar mitt i Stockholm. Närmare bestämt i Isbladskärret på södra Djurgården.

Dessa små, blott 40 gram tunga, vadare simmar alltså omkring i svenska fjällen på somrarna och pickar bland annat mygglarver från vattnet. De är något så ovanligt som en liten vadare som simmar. Vandrar man i fjällen under sommaren kan man se dem i små gölar där de lätt och galant snurrar runt och vispar upp små kryp i vattnet som de sedan pickar i sig med hastiga rörelser. Pigga, vackra och ofta förvånansvärt oblyga. Läser man i Svensk rinmärkningsatlas om smalnäbbade simsnäppor ser man att av 409 ringmärkta individer har fem återfunnits. Alla dessa svenska simsnäppor har flyttat sydostligt med bland annat två fynd i Kaspiska havet. Man skulle alltså kunna tro att Europeiska simsnäppor flyttar sydost. Jo, man har ju trott det.

Volym II (av tre) från Naturhistoriska riksmuseet späckad med flyttfågelsfakta av Thord Fransson m fl.

Men britternas nya simsnäpperön visar att något helt annat sker med de skotska simsnäpporna, nya rön som enbart varit möjliga att kartlägga tack vare ny teknik. Tekniken kallas ljuslogger, något man kan fästa även på en pytteliten fågel. En ljuslogger är en liten apparat som innehåller en klocka och mäter just ljus. Genom att ljusloggern samlar information om dagslängd kan man i efterhand räkna ut vid vilken breddgrad den befann sig vid en given tidpunkt. Dessutom kan ljusloggern i kombination med den inbyggda klockan ge information om tidsförskjutning vilket ger ljusloggerns läge i öst-väst-riktning. Dagslängden ger alltså latitud och tidsförskjutningen ger longitud. Vips kan den lilla manicken ge information om fågelns läge på jordklotet. Tack vare teknikens litenhet, just dessa manicker väger bara 0,67 gram, kan man använda dem på så små fåglar som smalnäbbade simsnäppor; de väger blott 40 gram.

Ett aber med den här tekniken är att ljusloggern inte skickar iväg signalerna till forskarna som ”vanliga” GPS-sändare gör. Man måste alltså få tag på fågeln igen för att få tag på ljusloggerns information. I den här studien lyckades man fånga nio smalnäbbade simsnäppor i Fetlar, på Shetlandsöarna, i juni 2012, och då fäste man de små pytteprylarna på fåglarna och släppte dem igen.

Nu var tanken att fåglarna skulle flyga och flytta och att varje ljuslogger skulle bestämma fågelns position under flyttning och övervintring. Jag kan tänka mig spänningen i forskargänget när fältsäsongen 2013 närmade sig. Skulle de hitta igen några av fåglarna? Jo, tack vare att dessa fåglar är ganska hemortstrogna  fann man fyra av de nio märkta, och efterlängtade, fåglarna. De sågs igen säsongen efter i samma naturreservat i Fetlar. Två av dessa fyra fåglar hade fortfarande sin ljuslogger kvar! En hona och en hanne. Nu följde idoga fångstförsök och då hannarna tar hand om ruvningen satte de en fångstbur på boet och då hannen gick in i fällan för att ruva lyckades man fånga honom. Honan som också hade en ljuslogger lyckades de däremot aldrig fånga, trots ett flertal försök.

Simsnäppa

Vad är väl ett lätt litet sommarregn i en kunglig parksjö mot en 2 200 mil lång resa? Samma simsnäppa som på bilden ovan i Isbladskärret, södra Djurgården i Stockholm.

Med ljusloggern återfångad kunde de ladda ner alla data och se vart sjuttsingen den lilla dunbollen spenderat sin vinter. De måste ha blivit förvånade. Okej, det här är vad parveln hade gjort. Efter fångsten hade fågeln lämnat Shetlandsöarna den 1 augusti 2012 och korsat Atlanten på sex dagar. Efter ytterligare ett tag stannade den till mellan Nova Scotia och Maine och hängde runt där några dagar. Sedan flög den längs med USA:s ostkust ner till Florida under september. Nu blir det än mer bisarrt. Fågeln korsade Mexikanska golfen och flög till Stilla havet! Sedan drog den vidare och hängde runt i Stilla havet utanför Sydamerikas västkust i trakterna kring Galapagos. Här stannade den kvar till slutet av april då den åter korsade Amerika i höjd med Panama och tog sikte på den Iberiska halvön, långt söder om höstrutten. Här tog batteriet slut. Kolla karta nedan (från stv news).

Förutom att det är en häpnadsväckande 2 200 mil resa tur och retur är det mest chockerande att den flyttade över Atlanten och sedan vidare till Stilla havet. Fåglar ska inte göra så. Europeiska smalnäbbade simsnäppor ska flytta sydostligt och övervintra i Arabiska havet och guppa omkring bland arabpetreller, sokotraskarvar och knölvalar. Flyttfåglar ska generellt inte korsa Atlanten. Om vi återigen gluttar i ringmärkningsatlasen kan man se att tretåiga måsar är lite märkliga. Dessa havsälskande små tuffingar till måsar häckar på en plats i Sverige, nämligen Nidingen på västkusten. Av drygt tusen ringmärkta tretåiga måsar på den här ön har en fågel återträffats vid sydvästra Grönland. Fantastiskt! Och här ses regelbundet tretåiga måsar från Norge och Skottland. Men, bortser vi från dessa tretåiga måsar, flyttar Europeiska fåglar inte över Atlanten.

Tack vare pytteliten teknik har man alltså nu sett att åtminstone en liten smalnäbbad simsnäppa flyttat, minst en gång, från Shetlandsöarna, över Atlanten, till Mexikanska golfen och vidare över Nordamerika till Sydamerikas västkust. En rutt som överraskar. Är det här något de andra skotska smalnäbbade simsnäpporna gör får vi börja ställa oss frågan hur sjuttsingen den här flyttrutten utvecklats. Jag kan tänka mig att nya fåglar fått en ljuslogger på sig i somras och att vi får höra mer om den här saken i framtiden.

Referenser

Fransson T, m fl 2008 Svensk ringmärkningsatlas. Vol. 2. Stockholm

Smith M, m fl 2014 Geolocator tagging reveals Pacific migration of Red-necked Phalarope Phalaropus lobatus breeding in Scotland. Ibis, 156: 870–873. doi: 10.1111/ibi.12196 (Länk till artikeln.)

2 svar till “Smalnäbbade simsnäppor slår världen med häpnad

  1. 1) Ljusloggar är en helt fantastisk ide. Hörde först om det på radio från Susanne Åkessons som pratade om tornseglares flyttning. Jag tror hon var delaktig i forskningen också men du kanske vet bestämt? Det kommer nog mer intressant och överraskande från ljusloggar.
    2) Jag vill också åka till Galapagos över vintern…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s