Råstasjön ännu mer värdefull 2015

Råstasjön blir ännu mer värdefull 2015 än den är 2014. Hur är det möjligt? Jo, även om inget förändras är det stor möjlighet att fler rödlistade arter kommer leva vid Råstasjön nästa år än i år på grund av arters uppgång och fall i Sverige. Artdatabanken är ansvarig för att klassificera arter utefter hur hotade de är. Redan nu lever rödlistade arter, som därmed är hotade arter, vid Råstasjön, så som brunand, silltrut och mindre hackspett. Men i den när nyheten från Artdatabanken flaggar de för arter som det går dåligt för i Sverige och därför riskerar att klassificeras som hotade vid nästa uppdatering av den svenska rödlistan.

Om nyheten stämmer kommer Råstasjön nästa år vara en viktig miljö inte bara för tre hotade arter utan för minst tre fågelarter till. Duvhök häckar vid Råstasjön och starar och gulsparvar rastar varje år vid Råstasjön och ett betydande antal gulsparvar övervintrar dessutom vid Råstasjöns fågelmatningar.

Gulsparv

En fågel ofta ansedd oansenlig men väldigt vacker om man kommer nära; en gulsparv. Vanliga runt fågelmatningen i nordväst.

Det är så klart sorgligt ur ett nationellt perspektiv att nya fågelarter klassas som hotade. Den lilla Råstasjön, blott sex kilometer från T-centralen, kan nästa år vara en viktig miljö för hela sex nationellt hotade fågelarter. Sveriges finaste urbana fågelsjö.

Ja just det, de som bestämmer i Solna vill bygga bort naturen innanför strandskyddat område längs den norra och nordöstra sidan så att flera hotade arter drabbas och Solnaborna förlorar ett av sina favoritgrönområden. Är man intresserad av den frågan kan man läsa mer här om nätverket Rädda Råstasjön.

Ett svar till “Råstasjön ännu mer värdefull 2015

  1. Pingback: Råstasjön ännu mer värdefull 2015 | sophiewoolley1·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s