#2: Spetsekorre

Spetsnos

Liten men naggande god. Här hade den lilla spetsekorren (Tupaia glis) lämnat regnskogen och gått ner på strandens vita sand. 400 mm, f/5,6, 1/400 s, ISO 400. Bilden tagen på Perhentian Besar, Malaysia.

Nu blir det nummer två, number two, el número dos, nomor dua eller หมายเลขสอง om man så vill. Nombor dua kanske passar spetsekorren ovan bäst då malajiska är vad som talas på ön Perhentian Besar där den bor. Spetsekorrar tillhör en liten märklig favoritordning som kallas Scandentia. De finns uteslutande i Sydostasien, inte helt olikt pälsfladdrarordningen på plats #6.

Spetsekorre är ett dåligt namn eftersom de verkligen inte liknar ekorrar. De påminner mer om en slags korsning mellan en näbbmus och en tax. Det engelska namnet tree shrew (trädnäbbmus) är inte så illa. Hemma hos oss har vi gjort namnuppror och kallar detta djur helt sonika spetsnos.

Spetsnos i skogen

Så här ser man oftast spetsekorrarna (Tupaia glis), klurigt klättrandes bland trädstammarna inne i skogen. Också från Perhentian Besar, fast i juli 2013. 560 mm, f/8, 1/60 s, ISO 2500.

I pälsfladdrare-inlägget på plats #6 nämnde jag att pälsfladdrare är människoapors, apors och halvapors närmaste släkting. Pälsfladdrare är alltså den närmaste släktingen till oss primater. Lustigt nog är just spetsekorrar primaternas och pälsfladdrarnas närmaste gemensamma släkting. Vi primater, pälsfladdrare och spetsekorrar bildar tillsammans en liten grupp obskyra däggdjur.

Precis som pittor är dessa spetsekorrar helt oemotståndliga. Det räckte hela vägen till plats nombor dua.

Annonser

4 responses to “#2: Spetsekorre

 1. I nittionio dagar har du hållit oss på halster. Förgäves har vi, dag efter dag, försökt gissa oss till vad som skulle komma härnäst, och i all synnerhet vad som ska komma i morgon.

  Nu får det verkligen inte bli en antiklimax på detta storslagna evenemang. Det måste bli en värdig final. Jag tycker att du, såsom varande djurfotograferingsakademiens ständige sekreterare, ska sammankalla en stor presskonferens i morgon. På slaget kl 11.00 öppnas dörren till ditt tjänsterum, och du träder ut och tillkännager vilken liten filur som har utsetts till pristagare i den främsta av alla blogg100. Givetvis ska du leverera en lång, pampig och högtidlig motivering till valet av pristagare.

  Själv ämnar jag maskera mig till oigenkännlighet, smita in på presskonferensen, och när du avslöjar pristagarens identitet, så ropar jag ”Äntligen!”.

  Det kan väl bli en aning knepigt att, med så här kort varsel, hyra stadshuset för festen efteråt, men du hittar säkert på något.

  Kungen kommer nog inte. Och det är synd att HKH Prinsessan Lilian inte längre finns ibland oss, för hon hade säkert kommit. Hon var nämligen en kul tjej med humor, det har jag från en välinformerad förstahandskälla.

 2. Basti, ingen, absolut ingen, kan bli besviken imorgon. Det blir den bästa av två världar. Bra idé med Stadshuset, ringde och försökte boka precis, men fick inget svar.

  Hur som helst, det är jag som ska tacka för dina fantastiska kommentarer. Trevlig lördagkväll!!

 3. Helt i linje med alla viktiga sportevenemang (typ världsmästerskap av olika slag, Tour de France osv.) har du sett till att Grande Finale sker på en söndag. Det tyder på omsorgsfullhet och professionalism.
  Stort!
  Lycka till med första platsen!
  h. Robert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s