#6: Malajisk pälsfladdrare

 

Malajisk pälsfladdrare

Dessa pälsfladdrare (Galeopterus variegatus) är något helt enastående. Här en hona med unge som lever i trygghet på hennes mage. Den märkliga glidhudsbetäckta svansen ser ännu märkligare ut när den viks bakåt.

Det här djuret är finemang. Ett sådant djur man ser en gång och tror att ”vilken sablans tur, det där ser jag aldrig igen”, men rätt var det är stöter man på det igen och igen. The glädje!

Men vad tusan är en pälsfladdrare? Jag hade aldrig hört talas om det här djuret förrän jag läste zoologi-kursen på biologlinjens grundutbildning. Då läste jag i kursboken om en ordning som kallades pälsfladdrare som bara innehöll två idag levande arter, en art på Sundaöarna, Malaysia, Thailand och Indonesien och en annan art, filippinsk pälsfladdrare, som givetvis bara finns på Filippinerna. (Det är alltid lika lustigt att skriva Filippinerna, ett ”l” och två ”p:n” känns fel varje gång.) En mycket märklig ordning som ytligt kan jämföras med en flygekorre, ett däggdjur som glidflyger mellan träd. Men dessa pälsfladdare är enormt stora om man jämför med ekorrar. De äter blad och är en typisk lugn vegetarian. Lite som en flygande ko.

Men djur uppkommer ju inte hur som helst, de har ursprung. Det här är lite kul, för pälsfladdrare är på ett sätt ganska nära släkt oss människor.

Ett träd

En hypotes om hur en liten del av däggdjuren utvecklats. Primater och pälsfladdrare delar en senaste anmoder som de inte delar med någon annan. Därför är de varandras närmaste släktingar.

Man trodde förut att apors och halvapors – primaters – närmsta släktingar var spetsekorrar och att pälsfladdrare, tillsammans med fladdermöss, var i sin tur spetsekorrars och primaters närmsta släktingar. Nya studier (se det nedre av de två träden i bilden) pekar däremot på att pälsfladdrare faktiskt är primaternas närmsta släkting. En ofrånkomlig slutsats av detta är att någon gång för omkring 85 miljoner år levde ett litet djur som i sin tur, av någon anledning, splittrades upp i två olika populationer. Den här djurarten som splittrades till två arter (i bilden är det inringat med en ring), är alltså alla idag levande pälsfladdrararters (2 stycken) och primatarters (16 olika familjer med 479 arter) senaste gemensamma släkting.

Vår aphistoria är alltså intimt förknippad med pälsfladdrarnas historia. Jag som skriver är alltså hyfsat nära släkt med mamman och ungen på bilden högst upp, dessa malajiska pälsfladdrare på plats #6.

(Slutmeningen är egentligen fullkomligt trivial då man kan skriva en sådan ”släktskapsmening” om alla organismer eftersom det verkar vara så att allt levande liv delar ett gemensamt ursprung.)

Annonser

2 responses to “#6: Malajisk pälsfladdrare

  1. Pingback: #2: Spetsekorre | Bild & Naturhistoria·

  2. Pingback: Vill ha en träd-säl! | Jag har inte bara en hund·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s