#7: Lövsångare

Lövsångare

En nyanländ lövsångare på Eldgarnsö, maj, 2009. 100-400-zoomen + 1,4 telekonverter (560 mm), f/8, 1/160 s, ISO 400.

Lövsångare  (Phylloscopus trochilus) är småfåglarnas småfågel. Att dessutom unga nybakade lövsångare vid ringmärkning (läs om ringmärkning här) i Lappland gärna äter myggor ur handen medan man håller i dem, ger många extra charmpoäng.

I antal eller med tanke på hotstatus, bristande hotstatus vill säga, är verkligen lövsångaren inte unik då det är Sveriges talrikaste fågel. Knappt trettio miljoner lövsångare flyttar till Sverige från tropiska Afrika under våren. Att de är så många beror nog mest på att de kan leva i vitt skilda miljöer. Går man i en barrskog och träffar på en liten glänta med några lövträd sitter där en lövsångare. I lundar och blandskogar och på små och störa öar sitter de också. Att dessutom fjällbjörkskogen och även fjällens videregion hyser lövsångare spär bara på deras makalöshet. En sådan nischbredd ger dessa helt sanslösa siffror. Antal och nischbredd, två saker som gör att det här är ett djur som man väldigt ofta blir glad av.

Att de är så talrika märks inte alltid, om man inte lägger märke till deras röst. De har en riktig vacker röst. Kanske inte Sveriges bästa men ändå. Bästa rösten kanske går till svarthätta eller sommargylling, om man är lagd åt det hållet. Vidare så hör man lövsångare överallt under våren, fint. Under tidig höst hör man unga lövsångare öva på sången, ofta lite falskklingande och taffligt, roligt. Många fåglar kräver träning för att lära sig sjunga sin sång. De har en medfödd mall som först fylls på när de är små och hör andra individer sjunga. Hör de inga vuxna sjunga utvecklas en lite märklig sång, lik artens sång, men ändå avvikande. Sedan sjunger de själva, och den här träningen ger återkoppling från minnena av sången de hört tidigare. De kan jämföra vad de hört tidigare med den sång de själva sjunger. Jag antar att det är just det här man hör på hösten, att unga lövsångare sångtränar. När de sedan anländer till sin häckplats på våren och ska häcka för första gången är sången fullfjädrad. Den här modellen gäller så klart inte alla arter. Till exempel vet jag inte hur mycket inlärning det krävs, om någon, för att sjunga som en grå flugsnappare: ”Dzzt”. Men sånginlärning är något som studerats intensivt och tack vare studier på bland annat bofinkar, zebrafinkar och vitstrupig sparv vet man riktigt väl hur fågelsång utvecklas hos individer.

Hade jag kommit från ett annat land, som till exempel Paraguay, hade nog inte lövsångare hamnat på listan. Men när jag nu bott i Sverige i nästan hela mitt liv är det oundvikligt att de tar plats #7.

 

6 responses to “#7: Lövsångare

 1. Hej igen,
  Börjar snart känna mig som tjatigt återkommande i kommentartsfältet.
  Men…
  Finns det någon koll på huruvida lövsångare ur en biotop (typ bland fjällbjörkarna) helst återvänder till samma miljö – dvs. att det inom arten finns en viss anpassning? Eller kan de blanda friskt?
  h. Robert

  • Hallå,

   och tack för tjat, bara kul!

   Man vet att det finns vissa klara skillnader mellan olika lövsångarpopulationer, grovt sett, till exempel vad gäller flyttning. Så grovt sett finns det skillnader på norrländska och sydliga lövsångare. När det handlar om att återvända till en plats, ortstrohet, verkar det variera rätt kraftigt. På vissa platser återvänder kanske bara en tiondel, men enligt studier så kan nästan hälften återvända om habitatet är bra.

   Så, det finns skillnader, men det sker säkert också lite blandning.
   /Johan

   • Okej… En del av den där ortstrohetsfrågan handlar kanske om den inbyggda anti-inavel-mekanismen som tycks råda bland fåglarna. Eller är det t.o.m så att äldre häckande par inte heller är trogna orten? Alltså att det inte bara är ungarna som generellt undviker hemsoporna efter första vintern.
    Fucking Åmål?

    Förresten, de är väl till och med uppdelade i underarter, lövsångarna i varsin ända av landet?
    h. Robert

   • Kan inte detaljerna så där på rak hand och det är inte heller säkert att det är helt utrett. Sådana studier görs oftare på holkhäckare än på arter som lövsångare. Men visst skiljer man ofta på de nordilga och sydliga lövsångarna.

 2. hej jag har en liten skadad lövsångare hemma som jag försöker få frisk, ena vingen är bruten några tips på mat och hur jag kan underlätta för honom?

  • Hej, ta gärna kontakt med någon som kan. Kolla hos Katastrofhjälp Fåglar & Vilt http://www.kfv-riks.se/ och klicka vidare på Kontakt för att se vem som är närmast dig. Tänk på att du inte får ha vilda djur hemma hos dig mer än max två dygn (tror jag). Lycka till och hoppas det löser sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s