#22: Blåmes

Blmes

En betongblåmes hemma i Skinnarviksparken. Ungar i träd är ofta hopplösa att fota efter som bladen gör hela världen grön grön grön. Den här ungen, blott ett par veckor gammal, uppvisar blåmesars essens, attityd och ettrighet. 700 mm, f/5,6, 1/160 s, ISO 1600.

Här kommer några anledningar till blåmesars oomkullrunkliga position på den här topplistan:

  • Blåmesar är blå (blå fåglar är generellt bra, tänk blåkråka, markblåkråka och blåstjärt).
  • Blåmesar biter en så hårt i händerna att man ibland, under ringmärkning, hoppas att man inte fångar fler.
  • Blåmesar kan bita så hårt i nagelbanden, under ringmärkning, att man kan få en tår i ögat (okej, överdrift, men ändå, det är inte långt ifrån).
  • Blåmesar vill ibland inte flyga iväg när man släpper dem. Varför? Jo, för att de sitter kvar i handen och bearbetar huden, gärna nagelbandet, med sin sylvassa starka lilla näbb.
  • Blåmesar sjunger vackert
 • Blåmesar är fantastiskt trevliga och lätta att arbeta med (som i det här experimentet). Genom att ha några fågelmatningar, fyllda med ohyggliga mängder talgbollar och solrosfrön, kan man ha en population på flera hundra blåmesar i ett område. När man fångar en och sätter i bur*, under c:a ett par veckor, så börjar de ofta äta på talgbollen efter några minuter, samtidigt som de stirrar på en som att man mest är i vägen. De ger intryck av att hantera ett begränsat burliv bra. Efter dessa två veckor, när man släpper ut dem, sitter de gärna kvar i handen och bearbetar ett nagelband istället för att omedelbart flyga iväg. Dessutom har de förmodligen betydligt högre överlevnad på labb (dör ej) än utomhus under vintern (sparvhöks- och sparvuggleattacker, utsatta för kattjakt, förmodligen dagligen).
 • Blåmesar kan förekomma i grisigt stora mängder, och är man i Falsterbo när detta händer känns det bara galet. Läs här om hur det den 1 oktober, 2012, flyttade 87 400 blåmesar från Sverige till Danmark. Under den här dagen trakasserade 2 018 ettriga blåmesar stackars ringmärkares fingertoppar och nagelband vid Falsterbo fågelstation.
 • De är ettriga.
 • De har en av de högsta personlighetsdensiteterna som finns i djurvärlden.

Detta sammantaget gör att blåmesar hamnar på plats #22.

*Det här handlar så klart om fångst med etiska tillstånd för forskningssyfte. Att fånga vilda djur regleras i jaktlagen, där det bl a i 3§ står: ”Viltet är fredat och får jagas endast om detta följer av denna lag eller av föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen.”

Edit: Lade till fotnoten.

Annonser

2 responses to “#22: Blåmes

 1. Hm. Antar att ni fått tillstånd/dispens för att fånga o sätta i bur. Kanske beskrivs det i experimentet. Men komplettera gärna med att man som privatperson inte får fånga fåglar och hålla i bur (= jakt).
  Annars intressant! 🙂

  • Dumt av mig, tack! Självklart har experimentet och all burhållning godkänts av etisk nämnd, samt fått godkännande av jordbruksverket. All burhållning är så klart förbjuden, i dessa fall har det godkänts för beteendeforskning. Ska lägga in en mor i inlägget lite senare. Tack!

   (”mor” skulle vara ”not”, tack autokorrekt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s