#23: Kokosnötbläckfisk

Bläcka

En åttaarmad bläckfisk, en kokosnötbläckfisk, sitter tryggt i en Sprite-flaska. Lembeh-sundet utanför Sulawesi, Indonesien. 100 mm, f/13, 1/250 s, ISO 640, med blixt. Har rensat bort lite backscatter från bilden och lagt på en nätt vinjettering.

Den här lilla gullegrisen är oemotståndlig när man väl hittar den, lite blyg också, gärna gömd i en gammal bortslängd läskflaska eller under ett kokosnötskal. En kul sak med det här djuret är att dess tvåfota-gång beskrevs i tidskriften Science 2005. Artikeln börjar inte sämre än med ett citat ur John Steinbecks bok, Det stora kalaset:

”the creeping murderer, the octopus…
pretending now to be a bit of weed, now a
rock… runs lightly on the tips of its arms.”

Citatet är högst motiverat då artikeln visar just hur kokosnötbläckfisken kan promenixa på havsbotten med bara två ben i marken i taget. De mätte hastigheter upp till 0,14 m/s. Inte raketsnabbt men åtminstone lika snabbt som bläckfiskar kan kravla fram när de kravlar med många armar på havsbotten. Bläckfiskar är så vansinnigt roliga att titta på, så här kommer ett par videoklipp:

Varför ska en kokosnötbläckfisk gå på två armar? Inte helt förvånande, när det gäller bläckfiskar, har det bland annat med kamouflage att göra. En kokosnötbläckfisk kan så klart modifiera inte bara färgen på sina armar utan också formen på dem. Om du tänker dig att en kokosnötbläckfisk håller upp sex armar i vattnet, formade som flikade algblad, är den helt hopplös att identifiera som något annat än just en alg. Att då kunna traska iväg som en alg, på två ben, med de resterande armarna med fortfarande flikigt algutseende löser ett fundamentalt problem med kamouflage, att man upptäcks så fort man rör sig. En kokosnötbläckfisk med algutseende kan säkerligen fortfarande misstas för alg, trots sin rörelse, om den svajar iväg i vattnets dyningar, gåendes långsamt på två armar.

Men, allt är inte tvåbent gång. Kolla in den här som går kräftgång, samtidigt som den bär på snäckskal!

Bläckfiskar är fulla av trix. Kokoksnötbläckfiskar är flotta kryp, här hamnar den här arten på plats #23!

Annonser

2 responses to “#23: Kokosnötbläckfisk

  1. Det där med att gå på två ben/armar kan förstås ha med camouflage och andra praktiska skäl att göra, men jag tror att det helt enkelt är en party-grej. En variant av Monty Pythons ”Ministry of silly walks”. Tänk er en svensexa för bläckfiskar. Stämningen är hög, och det dras historier om människan och hennes egendomliga påfund. Och så säger någon: ”Kolla här grabbar, så här gör dom när dom går!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s