#28: Hussvala

Husvalor i BW

Hussvalor en sen kväll vid Ottenby fågelstation den 16 augusti 2003.

Med fjädrar på fötterna, likt en fjällripa, fluffar hussvala (Delichon urbicum) in på listan. Hussvalor förskönar Sverige. Små kobbar och skär långt ut i skärgården, Ottenby, Skånes kust, men även så klart alla inlandslokaler. Men personligen tycker jag det är än mer fascinerande att se dessa svalor i karga och hårda, till synes insektsfria, luftrum mellan moln och klippor.

Hussvala

Hussvalor äter många mycket små kryp. Den här hussvalan från ridhuset vid Ågestasjön är på väg att svälja ett litet kryp. Kanske en vingad bladlus?

Det yttersta beviset på hussvalornas förkärlek för det karga är att de även häckar på sina håll i våra vildaste fjäll. Vandrare i till exempel Sareks nationalpark kan under sommaren stöta på hussvalor längs med Bielatjåhkkås sluttningar.

Att de dessutom låter prutt-prutt när de seglar runt gör det inte sämre. Sen flyger de snyggast av våra svalor med sina eleganta glid. Mycket tjusigare än ladusvalans mer hysteriska viftningar och lite lite flottare än backsvalornas rappa klippanden. Och igen, deras fötter. Deras befjädrade pyttesmå fötter. Plats #28 blir det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s