#29: Grön chromis

Gröna firrar

Ibland hamnar man i något man inte känner till. Under dykets hela 50 minuter vandrade en strid ström grön chromis över hjorthornskorallerna vid Sekolah Desar, Nusa Penida, Indonesien. Det här var dyket som fick mig att se på dessa vanliga, rätt oansenliga, fiskar med helt nya ögon. 17 mm, f/9, 1/500 s, ISO 1600.

Något så oansenligt som en liten frökenfisk på plats #29, hur kan det komma sig? Jo, i början av listan tjatade jag en del om fenomen, om djur som en massa, om när det sker saker med en art som på grund av dess omfattning gör en lite vimmelkantig. Det här hände under ett dyk vid Nusa Penida för ett par år sedan. Det här pågick under hela dyket vilket kallas för S.D., eller Sekolah Desar eftersom dyket ligger utanför skolan på nordvästra Penida. Alla dyken på norra Nusa Penida är rungande vackra och S.D., liksom Pura Ped och Buyuk. Ofta är strömmen mycket stark här och man svävar fram över så oförstörda och vackra koraller att leendet sällan släpper förrän man är tillbaka på fast mark igen. Tänk att ett så på ytan oansenligt hav (se kartan nedan) är så märkligt där under.

Det som skedde den här dagen var att gröna chromisar vandrade längs med hjorthornskorallernas dalar och toppar. Ibland i lite lösa gäng men oftast i något som såg ut som en mycket välorganiserad kö. Det var som att av en slump ha funnit en gnuvandring mitt ute i havet.

Firrar

Vandringen i närbild. Vad gör de? Vart är de på väg? 35 mm, f/9 1/640 s, ISO 1600.

Efter den här dagen längtar jag efter att få hänga med köande chromisar igen. Att få bli överraskad, vilket också påminner om en annan sak jag tjatat om i tidigare fiskinlägg (som #96: Guldblenniella), att vi vet så lite om våra vänner nere i havet. Hade det här skett med en fågelart eller däggdjursart hade vandringen säkerligen varit välkänd och rikligt dokumenterad, men inte för en liten fisk i ett stort hav.

Grön chromis-vandring

Vandrar dem mot en okänd lekplats? Eller är detta något de gör varje dag eller kanske någon gång då och då?  27 mm, f/9, 1/640 s, ISO 1600.

Ett annat alternativ är så klart att dessa chromisar bara gjorde en helt vanlig dagligen förekommande förflyttning, och S.D.:s strida strömmande vatten tvingade bara ner dem mot korallrevet för att transporten skulle bli billigare. Min förkärlek till massföreteelser i djurvärlden ger dessa vanliga frökenfiskar en så hög placering, gröna chromisar for the win, plats #29 är er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s