#30: Ekorre

Ekorre

Så det slumpar sig; bilden är tagen den 10 maj 2011, exakt tre år sedan. Håll utkik efter ekorrungar! Den här ungen var så liten att den fortfarande ammade, precis som sina tre syskon. Bild från Ekoparken, Stockholm, 700 mm, f/5,6, 1/640 s, ISO 1600.

Ekorre. Det här är ett bra djur; med yvigare svans än brunråtta och en mer påträngande närvaro än hemliga brunbjörnar. Det här är nog det enda djuret på topplistan som egentligen helt objektivt är bäst.

Men varför objektivt bäst? Jo, för år 2003 i det klassiska djurbarnprogrammet Myror i brallan organiserades en omröstning bland Sveriges barn. Barn fick rösta på bästa svenska djuret. Och då vann ekorre.

Ekorrar har allt. De är vanliga så man ofta ser dem. De är livliga, nyfikna och pigga så det är roligt att titta på vad de håller på med. Och så är de mjuka, lurviga och gulliga så man blir helt knäsvag när man kikar noga på dem.  Och ekorrungar då. Med stort huvud, lågt sittande stora ögon, flyende haka, knappnos och bulliga kinder triggar de alla nervändar som avfyrar signaler när vi exponeras för gullighet.

Ekorre, du får inleda det tredje sista tiotalet, plats #30 är din!

5 responses to “#30: Ekorre

  1. Pingback: Ekorrungar, igen! | Bild & Naturhistoria·

  2. Hej Johan! Vet sedan tidigare att du skrivit om ekorrar. Jag undrar om du vet hur man som lekman kan behandla en ekorre som troligen fått skabb!
    Ser den dagligen och svansen ser sämre och sämre ut. Finns det möjligtvis något man skulle kunna mata den med?
    Tack på förhand för svar!
    Med vänlig hälsning
    Ingela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s