#32: Klumpfisk

Klumpisar

Två klumpfiskar kommer ur Indiska oceanens djup upp mot Crystal Bay, vid Nusa Penida, för att bli putsade och därmed bli av med en massa läskiga parasiter. 20 mm, f/6,3, 1/100 s, ISO 640.

Vissa djur tror man inte att man kommer få se, som klumpfisk. Jag glömmer aldrig den här obsen.

Klumpfiskar är bisarra. Det är världens tyngsta benfisk, de kan växa sig stora och väga över 2 000 kg på en diet av manet (skönt rim). Deras utseende beskrivs generöst som avvikande. De är också förknippade med kul fakta. Som att det i min gamla Fiskar i färg av Per Pethon och Ulf Svedberg (1989) står att:

”En hona på 1,5 m hade i sig ca 300 miljoner ägg.”

Ingen annan fisk har någonsin dokumenterats med ett sådant betydande antal ägg. Vissa förhållanden i naturen är väldigt lagbundna. Som det mellan antal barn och storlek på barn. Visst finns det variation, men i regel gäller det att föder man små barn, alternativt lägger små ägg, har man också många barn och vice versa. Klumpfiskars barn är alltså mycket små, millimetersmå (c:a 2,5 mm långa), trots att mamman är världens tyngsta benfisk.

Klumpfiskar är fascinerande på många sätt, som att de växer sig enorma på en manetdiet (skönt rim på den här varianten också). Det är lite kul att de vuxna är rekordstora och att barnen är rekordmånga, och pyttesmå. Då kan man ju alltid ställa sig frågan om det kanske är så att klumpfiskar även håller ett annat rekord; har de rekord i relativ viktökning? Alltså hur många gånger en unge tillväxer i vikt från kläckning till vuxen ålder.

Vi tar några exempel på tillväxtökning för att få en känsla för hur detta förhållande mellan vuxna och barn ser ut. Vi börjar med en människounge som går från c:a 3,5 kg som små till 70 kg som vuxen. En tjugofaldig ökning i vikt. Det är inte så imponerande då vi människor föder sällsynt stora barn (och få) i förhållande till vår storlek. Vi tar ett jättestort djur istället, som blåval. Nyfödda blåvalsbebisar väger 2,5 ton och växer till en vuxenvikt på 180 ton. En mycket större ökning än människor, för en blåvalsunge väger 72 gånger mer som vuxen än som barn. Men det här är lite taskiga jämförelser eftersom vi vet att också blåvalar har få och stora barn. Om vi istället tar ett mycket stort djur som lägger ganska många ägg kanske vi får till en mycket större relativ viktökning, tänk på… en.. saltvattenskrokodil. En nykläckt sådan liten gullig krokodil väger inte mer än 70 gram medan en vuxen kan väga uppåt ett helt ton. Här är ökningen så klart mer imponerande, hela 14 286 gånger större är den vuxnes vikt än den nykläcktes. Det måste man väl ändå tillstå är en helt otrolig viktökning.

Klumpfiskar då? Jo, en klumpfisklarv (pyttesmå fiskyngel kallas ofta larver) väger blott 0,0000082 kg* medan en vuxen kan väga över 2 300 kg. En sådan individ ökar i vikt med  280 487 805 gånger. Alltså en viktökning på dryga 280 miljoner gånger! Svettigt. Känner du till ett djur som ökar i vikt fler gånger än detta? Berätta gärna i en kommentar.

Här följer en liten sammanställning av några olika arters viktökning:

Art Vikt barn kg Vikt vuxen kg Ggr tillväxt vikt
Människa 3,5 70 20
Blåval 2 500 180 000 72
Saltvattenskrokodil 0,07 1 000 14 286
Klumpfisk 8,2 x 10^-6 2 300 280 487 805

Även om klumpfiskar tillväxer mycket även längdmässigt (2,5 mm till uppåt 3 m) innebär inte det något världsrekord. Maneten portugisisk örlogsman har barn som bara mäter c:a 1 mm som sedan kan växa och bli uppemot 40 till 50 m långa. Kanske innehar de det relativa längdökningsrekordet?

Och apropå klumpfiskobsen ovan, att ligga på 30 meters djup och se två klumpfiskar, med långsamma stora fenrörelser och öppna pussmunnar, stiga upp ur det hårda kalla havet mellan Nusa Penida och Nusa Lembongan är helt enkelt märkligt, och spännande. Som en av mina absoluta favoritfiskar hamnar denna bjässe på plats #32.

*Jag räknade ut klumpfiskynglets vikt genom att anta att den väger ungefär som vatten och utgör en sfär med en radie på 1,25 mm. Då ynglet är ganska platt blir vikten långt i överkant så kvoten mellan ung och vuxen blir då lyckosamt ej överdriven. Jag ber också om ursäkt för jag minns inte källorna till dessa vikter. Hittar du fel, meddela gärna mig så ändrar jag på stört.

Annonser

5 responses to “#32: Klumpfisk

 1. Om man får en fråga som man inte kan svara på, kan man alltid försöka klara sig undan genom att ställa en motfråga.

  Det är nog skapligt sannolikt att klumpfiskens relativa tillväxt, 280 miljoner gånger, är ett världsrekord som står sig. Men man kan kanske rikta sitt intresse även mot den andra änden av tabellen:

  Vilken art har den minsta relativa tillväxten, det vill säga vilken art föder det relativt största barnet? Du säger att ”vi människor föder sällsynt stora barn”. Är våra barn inte bara stora, utan störst, det vill säga kan det vara så att din förträffliga tabell prickar in även detta världsrekord?

  En fråga till: Det är imponerande att klumpfisken kan åstadkomma denna enorma viktökning på en manetdiet. Maneter består ju nästan bara av vatten. Hur många kilo maneter måste klumpfisken äta, för att öka ett kilo i vikt? Om en klumpfisk får leva och ha hälsan tills den uppnår genomsnittlig levnadsålder, hur många ton maneter hinner den sätta i sig innan den tar ner skylten?

  Någonting för Guinnes rekordbok, kanske?

 2. Johan,
  Nu har jag också tittat på videon du skickade. Fascinerande! Förutom klumpfisken finns det mycket ”godis” att titta på. T ex hur en bläckfisk kan försvinna totalt på två sekunder framför en angripares ögon. Eller kanske Jordens historia på 15 minuter.
  Fotnot: På engelska heter klumpfisken tydligen ”solfisk” (sun fish). Visst är det svenska namnet ”klumpfisk” korrekt beskrivande – den ser verkligen ut som en klumpfisk. Jag vet inte vad namnet ”solfisk” syftar på, men rent instinktivt känner jag att den som gav fisken det mer fantasifulla namnet solfisk, begriper lite mer om livets mening än den fantasilösa petimäter som hittade på namnet klumpfisk.

  • Kul att du gillade videon! Sunfish tror jag har att göra med fiskarnas vana att ligga på ytan, avslappnat på sidan, och sola. Förklaringen tros vara att de blir väldigt kalla när de äter maneter på djupet och därför stiger upp och värmer upp sig. Solfisk tycker jag också passar. Men samtidigt, fisknamn är bäst, hus, ulk, stjärnkikare, faren, sillkung. Så jag tycker klumpfisk passar bra in på en klumpig fisk!

   Ja just det, de kan också ligga vid ytan och bli putsade av måsar, så hudparasiter blir uppätna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s