#35: Silvertärna

Silvertärna

Silvertärna nyanländ på häckningsplats på Måssten, utanför Singö, Stockholms skärgård. Riktigt tidigt på morgonen med objektivet liggandes på klippan för att undvika skak. Vid 700 mm, f/5,6, 1/40 s, ISO 1600.

Silvertärnor är fulla av kontraster. De är ljuva att se på men kan vara jobbiga att komma nära. Silvertärnor är farliga. Man borde varna människor för dessa djur då det under deras skönhet göms bestialiskhet.

Vi bodde i Skottland under några år. Vid möten med främmande språk tycker jag det är roligt att snappa upp lokala fågelnamn. Två fågelarter man träffar på längs den skotska kusten har lokala namn som direkt knyter an till deras grymhet. Grymhet är självklart missvisande, man bör väl byta ut det ordet till en kombination av aggressivitet och fadersinstinkt, alternativt modersinstinkt. Skottarnas smeknamn på storlabb är ett favoritfågelnamn; bonxie. Jag frågade min skotska kompis varför bonxie? ”Because they bonx you in the head.” Underförstått var att detta gäller om man kommer nära deras bo där ägg eller ungar ligger. Om man kommer nära en ljuv silvertärna händer samma sak. Men de bonxar inte, nej, de pickar. Pecky-terno var deras smeknamn.

Nisse och tärna

Pappa Nisse för precis 10 år sedan, attackerad av silvertärna på Isle of May, Skottland.

Vid landstigning på Isle of May varnas man för silvertärnorna som ofta bygger bo nära stigen vid kajen. Isle of May är ett stycke märklig ö i Atlanten öster om Skottland där det häckar så många fåglar att de nästan upplevs som myggsvärmar. Ungefär en kvarts miljon stora fåglar som till exempel lunnefågel, tretåig mås och tordmular fyller ön med liv under häckningssäsongen. Silvertärnorna då. Jo, efter att min pappa skyndat förbi tärnorna kom en farbror utan mössa, och utan hår. Det skulle han inte gjort. Alltså varit hår- och mösslös, för han blev pickad så hårt att det började blöda från den tunna huden på huvudet. Det ser dramatiskt ut med blod i ansiktet, även om skurken är en liten nätt blott hektot tung havsfågel.

Slutligen, man kan inte som biolog nämna silvertärnor utan att säga åtminstone något om deras berömda flyttning. På en forskningsida om silvertärnor nämns en studie där man tittat på hur långt dessa små grymma skönheter flyttar egentligen. Deras studier visar att en grupp tärnor som häckar på Grönland och övervintrar vid Antarktis (eller översomrar eftersom det är sommar på Sydpolen när de är där) flyttade i genomsnitt, tur och retur, 59 500 km. Den som flyttade längst drog 81 600 km, eller 8 160 mil. 8 160 mil.

En art vars individer flyger två varv runt kulan under en flyttningsresa från och till sin häckningsplats på Grönland måste vara med på en topplista över djur. Här hamnar silvertärna på plats #35.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s