#39: Bönsyrsa

Bönsyrsa

En stor bönsyrsa i Malajiska halvöns största regnskog. Ordet stor innebär i det här sammanhanget mer än 10 cm. Största regnskogen betyder Taman Negara. Det här krypet träffade jag den 12 juli 2013.

Vissa djur har Det. Bönsyrsor, alla bönsyrsor, har Det. Tyvärr har jag inte den blekaste aning om art på djuret på bilden, eller ens släkte. Men men.

Lägg märkte till spindelväven på bilden. Spindelväven är rolig, då den förmodligen visar att bönsyrsan har stått still i väntan på mat rätt länge. Detta är samtidigt en insektsgrupp som ofta, lite klyschigt, representerar det välkända fenomenet att honan hos vissa arter kan förtära hannen samtidigt som de parar sig med varandra. Eller, som det står på sidan 62 i den fina lilla boken Insekter i Europa av Chinery nedanför en bild av en bönsyrseparning där hannen är just huvudlös: ”En Mantis-hane har redan förlorat huvudet men fortsätter att pumpa sädesvätska i honan medan hon äter upp honom.” Men sådana klyschor behöver vi inte lägga mer tid på här.

Tree of Life-hemsidan kan man läsa att det är en ganska liten grupp insekter, ordningen bönsyrsor (Mantodea) har bara omkring 2 300 arter beskrivna. Visst, det kan låta mycket med 2 300 olika arter, även ur ett globalt perspektiv. Men, vill man få perspektiv på insekters artantal är skalbaggsjämförelser att rekommendera. Skalbaggar är vanliga djur, och ordningen skalbaggar, Coleoptera, är ohyggligt artrik. Så, för att visa hur ohyggligt få bönsyrsearter det finns, i jämförelse med skalbaggar, kan man nämna att bara i Sverige omfattar skalbaggsfamiljen kortvingar (Staphylinidae) mer än 1 100 arter. De flesta av jordens djur är insekter, och de flesta insekter är skalbaggar. Det finns säkert mer än en halv miljon skalbaggsarter på jordklotet.

Då det är första maj idag, passar det bra att citera en berömd gammal socialist, nämligen den klassiske evolutionsbiologen John Haldane. Haldane är berömd för att ha sagt massa kvickheter. Och som reflektion över hur ohyggligt många skalbaggar det finns på jorden ska Haldane ha svarat att Gud måste haft ”An inordinate fondness for beetles” angående vad man skulle kunna lära sig om just Gud utifrån hur jorden är beskaffad.

Jag tycker jag ser bönsyrsor alldeles sällan i livet. Det finns inte så många arter, deras stillastående liv i kombination med att de ofta har ofoget att se ut som pinnar, blommor eller blad, gör dem mycket svårupptäckta. Men, det här är en av de läckraste insektsgrupperna som finns, och har därför en självklart plats på topplistan. Plats #39 känns rätt lagom.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s