#43: Nästermiter

Termiter

Termiter är ute och går på rad i djungeln. 65 m, f/10, 1/160 s, ISO 1600.

Termiter är skruvade typer. Mest kända från Kalle Anka kanske, när de blixtsnabbt tuggat sig igenom ett trähus så endast lite damm och på sin höjd några uns sågspån återstår. Dessa sexbenta små massförekomster kan förstöra hus (bildsökslänk). Går man i en sydostasiatisk djungel stöter man ofta på massförflyttningar av termiter som på bilden ovan. Deras mångfilighet får kaliforniska motorvägar att verka smala. Här marscherar bokstavligen arbetarna. Det här är mycket små termiter, tittar man slarvigt kan man missta dem för myror. Termiter är välorganiserade. Bredvid horderna av arbetare som marscherar står bestämt soldaterna och skyddar.

Soldattermit

Termitsoldat vaktar och skyddar arbetarna. Soldaterna hos arter i denna underfamilj känns lätt igen på sin utstickande näsa. Men vad gör de med sin näsa? Klicka och se bilden större så kan du även se att den har hår som sticker ut ur snoken! 65 mm, f/14, 1/200 s, ISO 100 + blixt.

Soldaterna har gett namn åt denna grupp termiter då de har en näsa. Underfamiljen heter följaktligen Nasutitermitinae och i vetenskapliga artiklar kan man läsa om termites with nasus! Vad gör en sådan nasutermitin med sin näsa? Jo, det är lite roligt. Istället för gadd i rumpan som pissmyror eller myrsyrasprutande rumpa som stackmyror slemmar dessa nasutermitiner, äsch vi kallar dem istället nästermiter, ut försvarsvätska ur sin näsa. De snorar ner sina fiender!

Termiter är underbara små kryp, för det är något alldeles speciellt med dessa små djur som förutom att de är termiter även går under beteckningen eusociala djur. Med eusocialitet menar man djur som bland annat hjälps åt att ta hand om barnen, framför allt då andras barn (t ex drottningens), och att deras liv karakteriseras av arbetsdelning, att olika individer i princip har olika jobb. Ingen mer välorganiserad socialitet existerar i djurvärlden än denna slags eusocialitet (vi skippar att prata om människor som samarbetar på ännu knepigare sätt). Termiter ingår här bland ett fåtal andra djurgrupper som också är eusociala, som de berömda nakenråttorna (njut av dem länge vid nästa Skansenbesök!), steklar (bl a myror och getingar), några fler insektsslag samt räkor! Räkorna är sköna, för här handlar det om eusociala räkor som lever inuti svampdjur.

Termiter är mycket speciella djur, så pass speciella att man tänkt sig att alla termiter alldeles själva utgjorde en insektsordning, så som skalbaggar och fjärilar. Men i takt med att termiterneras släktskap utreds allt flitigare och flitigare framgår det att dessa märkliga djur hör inte alls bör åtnjuta statusen Ordning. Nej, alla termiter, med sitt speciella levnadssätt, har utvecklats ur kackerlackor som också utgör en ordning, Blattodea. Och då man inte kan ha en ordning inom en annan ordning föreslog Inward m fl för sju år sedan att man borde döda ordningen termiter, Isoptera, och istället stoppa in alla termiter in i en familj i stället och kalla den Termitidae. Men, nu gör man inte om namn hur som helst, problem uppstår. Kritik mot detta förslag kom som ett brev på posten, och Lo m fl påpekade att ett av problemen är att familjen Termitidae redan finns, en egen grupp inom den alldeles nyligen dödade ordningen termiter, Isoptera. Jobbigt när det är oordning på insektsordningarna. Sådana här namnförändringar görs inte i ett trollslag, det tar ett tag och så sätter sig något folk folk tycker beskriver släktskapen på ett schysst sätt.

Men trots att de är oordning på deras släktskap är det enorm ordning på dessa samarbetande termiters liv, underbara småkryp som är så många så många och som just denna dag glider in på en plats #43!

Referenser

Inward, D., Beccaloni, G., & Eggleton, P. (2007). Death of an order: a comprehensive molecular phylogenetic study confirms that termites are eusocial cockroaches. Biology Letters3(3), 331-335.

Lo, N., Engel, M. S., Cameron, S., Nalepa, C. A., Tokuda, G., Grimaldi, D., … & Thompson, G. J. (2007). Save Isoptera: A comment on Inward et al. Biology letters3(5), 562-563.

2 svar till “#43: Nästermiter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s