#44: Karettsköldpadda

 

Karett

En karettsköldpadda i det stora blå. Den här var ett par hundra meter utanför strandlinjen vid Bunaken, där havet känns riktigt stort. 17-40L zoomen vid 40 mm, f/4, 1/1600 s, ISO 1600.

Bilden ovan är mycket lycka. Långt utanför strandkanten, själv i varmt vatten med bara tyst snorkel och ingen brummande och skummande och väsande regulator. Och så en komplett tyst karettsköldpadda framför mig. Jag hade tur som upptäckte sköldpaddan hyfsat djupt nere i vattnet på väg upp för att andas. Ett snabbt utblås och ett eller ett par djupa andetag och det där havsköldpaddeaktiga snabblatandet vid ytan, sedan ner igen till revet där mat eller sömn hägrar.

Vem älskar inte havslevande sköldpaddor? Idag är det alltså dags för karettsköldpadda (Eretmochelys imbricata), inte en oäkta karettsköldpadda med det vetenskapliga namnet Caretta caretta… Det där med förvirrande djurnamn känner jag att jag tjatat nog om så vi låter det där med karett/oäkta karett/Caretta passera. Dagens art är akut utrotningshotad. Den största anledningen är mänsklig förföljelse. Varför de jagas? Vi människor tycker deras ryggsköld är sensationellt snygg, som prydnad. Man tillverkar smycken och annat av skölden, som jag personligen tycker borde tillverkas av andra material än utrotningshotade djur. Jag tycker också ryggskölden är sensationellt snygg, men då på en levande sköldpadda. De två individerna från bilderna kommer båda från en av de fem populationerna i världen som består av mer än 1000 individer, enligt studien som ligger bakom motiveringen till att karettsköldpadda anses just akut hotad. Dagens bägge bilder är tagna vid Bunaken, 2012, den marina nationalparken i nordligaste Indonesien.

Karett.

En till karettsköldpadda på korallrevet vid Bunaken. 100 mm, f/8, 1/125 s, ISO 1000. Och bilden är manipulerad, d v s rensad på några fula partikelfläckar.

Aldrig har jag sett så mycket sköldpaddor som vid Bunaken. Där ser man någon karett- eller soppsköldpadda nästan på varje dyk eller om man snorklar en hyfsat lång stund. Det är en helt otrolig plats och så fint att få förmånen att se hur naturen kan se ut under ytan utan att koraller är blekta, brutna eller sönderfiskade och där både artrikedom och individantal är häpnadsväckande. Flera tusen arter fiskar bor där, nästan lika många som det finns däggdjursarter på hela jordklotet. Och några vänner till oss har sett lädersköldpaddsungar på en strand några mil bort på ”fastlandet” Sulawesi. Bunaken är lite som jultomten för de djurintresserade, fast bättre, för det är på riktigt.

Är du intresserad av havssköldpaddsbevarande kan du läsa mer på Sea Turtle Conservancy.

Detta ärorika djur intar en självklar plats #44, karettsköldpadda, vi ses snart igen.

Referenser

Meylan, A. B., & Donnelly, M. (1999). Status justification for listing the hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata) as critically endangered on the 1996 IUCN Red List of Threatened Animals. Chelonian Conservation and Biology,3(2), 200-224.

3 responses to “#44: Karettsköldpadda

  1. Pingback: #8: Soppsköldpadda | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s