#45: Gråtrut

Gråtrut 1k

En årsunge en dimmig dag, i september 2013, vid Slussen. Är detta skönhet som är så nära att vi inte märker den? 100-400L-zoomen vid 310 mm, f/6,3, 1/1250 s, ISO 1600.

Det var länge sedan det var en mås på topplistan. Senast var det den lilla dvärgmåsen på plats #60 den 10/4. Men nu smäller det till igen till glädje för alla måsentusiaster!

Jag vet att många inte håller med mig, men gråtrut gillar jag etter mer än dvärgmås. Det kanske blir så när man bor mitt i betongen här i Stockholm? Gråtrutarna är alltid här, vackra ibland, oftast tuffa (som Pondustruten vilken skrämde brödet ifrån båda ungfåglar och tyska turister!) men alltid fulla av liv, rörelse och ljud. Ugglor brukar berömmas för sina fina spräckliga fjädrar, tittar man lite noggrannare på de unga gråtrutarna framträder nästan lika vackra mönster. Eller?

Det finns också en intellektuell nivå med gråtrutar som kan locka en fågelskådare. Nej, det där låter på tok för pretentiöst. Så här istället: trutarna är roliga för man kan bry sig om åldersbestämning och hålla koll på olika åldrar på en gråtrut under deras första levnadsår. Man är helt enkelt inte riktigt klar med en trut när man artbestämt den, man måste titta mera. Med trutar finns det alltid mer att göra!

Fåglars ålder benämns utifrån vilket kalenderår de är inne på. Bilden nedanför, från den sjätte januari 2014, är rolig, för den innehåller alla identifierbara åldersklasser hos gråtrut. Hos gråtrut kan man känna igen fyra olika åldersklasser, det tar alltså tre år för en gråtrut att få sin första vuxna fjäderdräkt, ögon- och näbbfärg. Kika på bilden nedanför. Fågeln längst ner i mitten är helt gråprickig, som den ensamma flygande fågeln överst; det är en årsunge som lever sin första vinter. Då bilden är tagen i januari är den fågeln inne på sitt andra kalenderår och därför kallar vi den en 2k-fågel (andra kalenderåret).

Gråtrutar

Saltsjön mellan Slussen och Kastellholmen är en kanonplats för att fota och njuta av gråtrutar. Här en januarikväll, 2014. 400 mm, f/11, 1/500 s, ISO 3200.

Fågeln rakt ovanför, den som är absolut i mitten av bilden, ser man har mörk näbb, spräckliga fjädrar, men samtidigt har den fått jämna vuxengrå fjädrar på ryggen. Den fågeln har levt ett år längre och kan vid fototillfället kallas för en 3k-fågel. Samma ålder gäller den spräckliga fågeln som är näst längst till vänster av alla, den som kikar rätt in i kameran.

Den tydligaste fågeln som är ytterligare ett år äldre finner man enklast om man igen utgår ifrån fågeln längst ner i mitten (den vi började med), och går 45° uppåt höger till den närmsta fågeln vars kropp är vinklad lite bortåt med ansiktet i profil. Den har fått tydligt gul näbb, men med svart istället för röd prick längst ut och bara några enstaka gråspräckliga fjädrar kvar i fjäderdräkten; en 4k-fågel.

Alla andra fåglar som är rent grå på rygg och vingar med klargula näbbar är vuxna fåglar. De grå fjädrarna på huvudet är deras vinterdräkt, dessa fjädrar försvinner när de blir rent snövita och tjusiga på våren inför häckningen. Åldern på dessa fåglar är alltså 5k+. Plustecknet innebär att de är åtminstone inne på sitt femte kalenderår, men enligt utseendet skulle de lika gärna kunna vara över 30 år gamla. Den högsta kända åldern hos en europeisk gråtrut blev 34 år och nio månader. En gråtrut ringmärkt i Holland, den hade en ring med numret 5020154. Snöpligt känner vi till det här rekordet på grund av att den här gamla ringmärkta gråtruten snärjde in sig i ett fisknät. (Se listan över europaåldersrekord för ringmärkta fåglar).

Det är så klart lite knäppt att hade bilden ovan tagits en vecka tidigare hade fåglarna i stället benämnts som 1k, 2k, 3k och 4k+ eftersom det då varit ett kalenderår tidigare. Så från fågelskådares och ringmärkares perspektiv skulle man kunna säga att alla fåglar fyller år den första januari. Det här systemet att benämna ålder används för alla fåglar, men det vanligaste är att man bara kan skilja på två åldersklasser, ung och vuxen.

Gråtrutar är lite som internet, cyklar och musik, de gör vardagen så mycket bättre. Plats #46 är er, alla Stockholms gråtrutar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s