#50: Krabbmakak

Krabbmakak

En krabbmakakhanne som nog terroriserat ett antal turister vid södra Balis största tempel Uluwatu. 100-400L zoom vid 275 mm, f/8, 1/160 s, ISO 800.

Krabbmakaker är på något sätt alltid med när man rör sig i Sydostasien. Små gulliga apor med lång svans. De är lite som spiggar, fisken på plats #51 igår, fast bland människor, nyfikna och närgångna.

En av de första stöldupplevelserna vi gick igenom med krabbmakaker var på Pulau Tioman, Malaysia för många år sedan. Vi tog en liten kanot till en avlägsen strand kallad Monkey beach. Vi lärde oss om dessa apors list då badandes hörde prassel från stranden och sedan såg en apflock försvinna tillbaka in i Tiomans tjocka djungel med chips och andra godsaker i händerna.

Krabbmakakerna vid Uluwatu-templet på södraste Bali är snäppet värre. Här ombeds turister ta av sig både glasögon och örhängen för annars, ja, för annars kan de bli stulna. Uluwatu är ohyggligt vackert med dramatiska klippstupp, vitstjärtade tropikfåglar och bruna sulor. Klippstupen gör att en makak som lyckats stjäla något för en människa åtråvärt ändå går säker. Ett par skutt ut över klippkanten och ingen människa med sans i knoppen följer efter. Vid vårt Uluwatu-besök gick vi förbi en man som just förlorat sina glasögon till makakerna. Fräckt.

Djur med attityd är ett återkommande tema på listan har jag märkt. Här är kanske den mest attitydiga av de djur som hittills kommit med, krabbmakak, ett oemotståndligt stycke som intar plats #50.

Glad påskdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s