#53: Katt

Katt

Katt på tempel. Jemeluk, Bali.

Katter är förunderliga djur. Idag är det skärtorsdag och då vi inleder en mystisk högtid passar katt mycket bra. När jag ser djur göra saker vill jag förstå varför de gör som de gör. I många fall är djur ohyggligt rationella, både ur ett evolutionärt och ett mer näraliggande perspektiv. Slöseri med tid och energi är något som inte tenderar att bli vanligare och vanligare under årmiljoner av evolution av den enkla anledningen att individer som gör saker effektivare och billigare tenderar att bli vanligare och vanligare då de i genomsnitt får fler avkommor. Ur det mer näraliggande perspektivet är djur (och vi) beskaffade med inlärningsförmågor som också ger ekonomi i tillvaron då beteenden som inte lönar sig, som ystra pilgrimsfalkungar som jagar efter hjortar, tenderar att försvinna. Funkar det inte gör man det inte.

Katter gör ibland saker jag tycker är svåra att förstå. Det jag framför allt tänker på är historier om hämndlystna katter. Katter som kanske behandlats illa av en person och som sedan, enligt historierna, inte bara undviker utan även aktivt verkar straffa tillbaka, hämnas. Jag har hört talas om katter som kissar på just en persons saker, andra katter som bara välter saker när den där speciella personen är i närheten och så vidare. Det är något märkligt med dessa straffande katter. Och de som berättar om katterna bedyrar att historierna inte är påhittade. Vad gör katterna, och varför?

Katter (och alla deras vilda släktingar) är bland de coolaste djuren som finns. Här en video som hyllar den unika kattityden (titta åtminstone till 1:01):

Katter är kanske inte bäst, men absolut coolast och de håller på med en del lite svårförståeligt fuffens. Ett nöje att få välja katt på plats #53.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s