#55: Rödtandad tryckare

Tryckarfisk

Rödtandad tryckare i det stora blå. 100 mm, 1/250 s, f/8, ISO 640 och två Ikelite-blixtar.

Kul fisk, kanske du tänker ironiskt. Men det här inläggets art, rödtandad tryckare (Odonus niger), är inte bara en fisk, det är ett fenomen. Ett favoritfenomen, för den här fisken gör en av världens bästa platser ännu bättre. När man kommer till Bunaken, en liten indonesisk ö bredvid den mytomspunna ön Manado Tua där kvastfeningar hittats, så slås man av öns vägg. Ön är nämligen kantad av ett stup, en vägg, full av liv. Och när man simmar ut ifrån väggen, ut i det stora blå, hamnar man mitt i ett enormt stim av rödtandade tryckare.

Simmar man längs med östra sidan av ön får man intrycket av att stimmet aldrig tar slut. Tryckarna står i strömmen och snappar smådjur. Det ser ut som på bilden nedanför, hela tiden. Hur långt man än simmar. Om man sitter på en båt och känner för att svalka sig och därför tar på sig cyklopögat och hoppar i möts man av detta stim. Jag vågar inte uppskatta hur många rödtandade tryckarfiskar det finns här. Kanske ska man låta bli sådana tankar för att undvika en fix idé att formas i huvudet. För inte vill spendera alldeles för mycket tid på att försöka räkna dessa djur ifall möjlighethet skulle ges att återvända till den här platsen. Låt oss säga att de är väldigt många.

Tryckarstim

Snarare en egen liten värld än ett stim av rödtandad tryckare.

Tryckarfiskar är roliga djur (fiskar i familjen Balistidae). Deras uppfällbara ryggfena och deras groteska tänder ger dem ett säreget, och inte så lite brutalt, utseende. Men deras simsätt, att samtidigt och synkroniserat flaxa med rygg och analfena, ger dem en elegans som bryter av denna brutalitet. Lite som en dragonkvist på en blodig biff, ett hallon på en mustig chokladmousse eller en vitsippa bakom örat på en nilkrokodil. Nog med liknelser. En annan skön sak med just rödtandade tryckare är att de inte är läskiga, för flera andra och större tryckarfiskar kan vara rätt obehagliga då de ilsket försvarar sina boplatser med ett garnityr som slamsar sönder sjöborrar och krabbor…

Vet du känslan, när något är så mycket bättre än man tror det kan vara? Den känslan är Bunakens marina nationalpark i ett nötskal.  Efter att ha stångat sig igenom horder av sköldpaddor, napoleonfiskar och muränor och äntligen kommer ut i det öppna havet, möter man vad som känns som ett ändlöst stim som både är vackert på håll och i närbild.

Rödtandad tryckare, plats #55 är din, din och bara din. Att du dessutom lever i nästan livmodervarmt vatten gör dig inte mindre behaglig att hänga med.

PS. Sist men inte minst vill jag också nämna att bägge bilderna har städats lite från s.k. backscatter, dessa fördömda partiklar som enbart finns i vattnet för att göra bilder sämre.

 

Annonser

2 responses to “#55: Rödtandad tryckare

    • Deras ryggfena har egenheten att den kan helt fällas ned och fällas upp. På engelska heter de ”triggerfish” vilket jag gissar leder till det avtryckar-lika namnet tryckare.

      En extra rolig egenhet denna fena har är att den hjälper dem att gömma sig, för de kan simma in i skrevor och fälla ut avtryckaren och klämma sig fast – trycka, vilket passar extra bra med tanke på det svenska namnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s