#63: Blåhake

Blåhake

En fullständigt nyanländ blåhake i yttre skärgården en vårdag i maj. Måssten, Uppland, 700 mm, f/5,6, 1/1000 s, ISO 1600.

Det är något visst med djur som man uppfattar som fulla av attityd och uppnosighet. Blåhakar är attityddjur. Efter åtta fältsäsonger i svenska fjällens ljuvliga Post-LUVRE-projekt kan jag inte värja mig emot blåhakars charm.

Ingen av dessa två bilder är från fjällen. Båda är tagna på ön Måssten i Singö skärgård den 12 maj 2012. Blåhakar är något så ovanligt som en långdistansflyttare som övervintrar i sydost. Men vi känner inte dess vintervanor så väl. Men den 27:e maj, 2008, rapporterade Ringmärkningscentralen (de som bestämmer över all svensk ringmärkning) att en blåhake, ringmärkt i Blekinge, blivit skjuten av en 15-årig pojke i en by i Waziristan, Pakistan, den fjärde april.

Samma person hade rapporterat om en till svenskmärkt blåhake sju år tidigare vid ungefär samma tidpunkt. Under den här perioden håller alltså blåhakar som ska häcka i svenska fjällen på med sina vårflyttningsbestyr i Pakistanska trakter nästan 500 mil åt sydost.

Blåhake

Kommer man närmare framgår detaljerna bättre. 700 mm, f/5,6, 1/4000 s, ISO 1600.

En sådan liten juvel bör även avnjutas i närbild, i klassisk fågelbokspose. Så, på plats #63, blåhake. Med attityd.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s