#70: Balistare

Balistare

En balistare, vild, på Bali. Så ska de ses. Ej i bur. 400 mm, f/5,6, 1/400 s, ISO 320.

Då detta är en av världens mest utrotningshotade fåglar är det också det mest utrotningshotade djuret på den här topplistan. Balistaren (Leucopsar rothschildi) är verkligen nära utrotning (här är BirdLife:s faktablad om balistare). Enda anledningen till att balistaren fortfarande existerar som ett vilt djur på vår jord är att individer och organisationer jobbar häcken av sig för att rädda dessa djur; organisationer räddar verkligen arter.

Just balistaren hotas av människans önskan att samla på och äga ovanliga och exotiska djur. Balistaren med sin helvita fjäderdräkt (förutom de svarttoppade vingpennorna) är hett eftertraktad av de som samlar på fåglar i bur (samma slags problem som för banggaikardinalerna som kom på plats #78).

När vi besökte Bali Barat nationalpark pratade vi med de som jobbar med att skydda balistararna. Idag bär de automatvapen. De bevakar, dygnet runt, en stor voljär där balistarar, uppfödda i fångenskap, tränar ett år på att leva ett eget och självförsörjande liv. De uppfödda balistararnas överlevnad i det vilda ökar markant om de får lära sig saker under ett år i en stor voljär i jämförelse med om de släpps ut i det vilda direkt när de blivit oberoende av sina föräldrar. För några år sedan, berättade parkvakterna, kom ett beväpnat gäng och sköt mot vakterna, jag tror en av vakterna blev ihjälskjuten. Alla balistararna som då levde i voljären stals.

Som alltid ställer man frågan: Varför? Här är svaret enkelt. Mycket enkelt. Fågelsamlarnas vilja att ha en fågel i bur i kombination med utbredd fattigdom leder till förföljelsen av balistarar. Många som jobbar tjänar ganska lite pengar. En hotellreceptionists månadslön kan ligga en bra bit under 1 000 svenska kronor. Hen tjänar alltså hundra gånger mindre pengar på en hel månad än vad en endaste balistare kan inbringa på den smutsiga illegala svarta fågelmarknaden. Här kan en nyfångad balistare värderas till c:a $10 000 eller kanske 10 årsinkomster för någon som bor här.

Idag är det alltid minst tre beväpnade vakter vid balistare-projektets högkvarter, precis nära den stora voljären. Antalet vilda balistarar är lite över 100. Akut hotad.

Den illegala handeln med djur är inte alltid så obskyr och undangömd som man kan tro. Handel med vilda djur rankas som den globalt sett tredje största illegala handeln, efter knark- och vapenhandeln. Att det sker helt öppet i vissa länder blev för vår familj obehagligt tydligt förra sommaren då vi var i Malaysia (och bl a såg knölhuvade papegojfiskar, världens 71:a bästa djurart). Mitt i slappandet kom en ny familj till området. Familjens äldste son lade sig i hängmattan framför oss. Döm om vår förvåning när pojken vecklade upp en tygpåse och släppte ut en fullständigt bedårande ekorrunge. Jag har ingen aning om vilken av alla sydostasiatiska ekorrarter den tillhörde, men dess stora huvud och oemotståndliga ögon gjorde att det inte gick att slita bort blicken från den. Jag frågde pojken var han hittade den. Jag tänkte spontant att de tagit omhand om en unge där de inte sett några föräldrar i närheten. Men ”Pappa köpte den till mig i Bangkok.” svarade pojken och jag blev helt knäpptyst. Jag visste inte vad jag skulle säga. Till slut frågade jag pojken vad som skulle hända med ekorren när deras semester tog slut. Han svarade att de bara skulle släppa ut den i skogen. Han sade också något i stil med: ”Pappa har sagt att den klarar sig bra då”.

Jag hoppas innerligt att det kommer gå bra för balistarar och att de överlever, länge till. Att illegala djurhandeln tar slut sker nog inte förrän en despot tagit över hela jorden eller då mänskligheten gått under. Balistare var länge en drömart som jag till sist fick se i det vilda. Plats #71 går självklart till ett akut hotat och fint vitt djur med knallblå ögonringar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s