#72: Svinmakak

Svinisar

En liten och en stor. Två svinmakaker i ett stort stort träd långt inne i djungeln. Kuala Koh, Malaysia, Juli 2013. 400 mm + 1,4x telekonverter, f/8, 1/500 s, ISO 2500.

Med risk att låta fjantig så tycker jag ändå att det är en viss känsla när man hittar djur som är skygga. Det är väl det där luddiga och ibland flyktiga konceptet autenticitet som spelar in. Vi satt i en båt på floden en timme från Kuala Koh när vi stötte på en stor svinmakakflock. (Macaca nemestrina) Gibbonerna sjöng. Medan flocken lämnade oss stannade ungen till och kikade på oss. Kuala Koh är en av de mest svårskådade platser jag vet. Det är långt mellan däggdjurs- och fågelobsarna ibland. Men skogen är så fin att vetskapen om att svinmakaker knorrar omkring i skogen med sina griseknoeknorrar gör sitt och bidrar till skogens stämning. Just den här obsen är väldigt annorlunda än när man till exempel sitter på ett lastbilsflak i Khao Yai-nationalparken, nordost om Bangkok och svinmakakerna stormar ut från skogen och tigger bananer så fort bilen stannar när man ska titta på en fågel. Inget fel med det, men annorlunda än lugnet i obsen ovan.

Regnskogsögonblick när de är som bäst. Plats #72 till dig svinmakak för alla fina ögonblick som varit och för att de ska bli många fler.

Edit: Ändrade till nordost. Varför blir det så ofta fel?

Ett svar till “#72: Svinmakak

  1. Pingback: #66: Cikada | Bild & Naturhistoria·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s