#77: Guldfläckad sandjägare

Sandjägare

Skönheten på flodstranden. Klicka på bilden så blir den stööörre. Krypet jagade vid Kuala Koh, Taman Negara nationalpark, Malaysia. 180 mm, f/14, 1/50 s, ISO 400.

Sandjägare är svåra att inte gilla, aktiva skalbaggar som på sätt och vis påminner lite om törnskator. De är stilla en stund och spanar. Hittar de ingenting flyger de en bit, byter plats att spana ifrån. De är aktiva och pigga och jagar aktivt även mitt på dagen, ifall man skulle vara morgontrött. De är helt enkelt roliga att hänga med. Sedan är sandjägarnas larver veritabla monster.

Sandjägaren ovan bodde i Malaysia och jag tror att den tillhör arten Cicindela aurulenta och brukar på engelska kallas golden spotted tiger beetle. Man ser ofta den här arten på sandbankarna bredvid floder inne i regnskogen, bland de nästan lika coola simmande och dykande torngräshopporna. Alla sandjägare är bra, den gröna (C. campestris) är mycket vanligt och lätt att hitta i Sverige, framför allt nu på vårkanten på torra slänter i solen. Här finns de senaste årens obsar av grön sandjägare i Sverige under april.

Sexigare skalbagge får man alltså leta efter. Välförtjänt plats #77 till dig guldfläckade sandjägare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s