#80: Stor svävfluga

Bombylius

Stor svävfluga flyger omkring ovanför sandbinas bon. Bilden togs mitt i mörkaste Sörmland, april 2011, med Canons 180 mm makro + 1,4x teleconverter, f/8, 1/800 s, ISO 800.

Det sanna vårtecknet – en stor svävfluga (Bombylius major) i sin fjuniga dräkt skvätter ägg. Vad gör svävflugor på våren? Och vad betyder det att de skvätter ägg? Stor svävfluga är lite av en gök, i insektsvärlden. Hyfsat tidigt på våren, bilden ovan är tagen i slutet av april, svävar de omkring. Inte helt olikt kolibrier. Men de svävar inte var som helst, utan de föredrar att sväva där sandbin lever och har sina hålor vilka är fulla av sandbilarver. Tittar man noga kan ibland en stor svävfluga göra något som ser ut som upprepade landningsförsök ner mot en sandbihåla. Men det är inga upprepade landningsförsök, de använder istället sin lilla insektsrumpa för att slunga ner sina ägg i hålan. Där kläcks sedan svävflugeägget och svävflugans barn kan då leva gott på biets larver. Sen kan flugan också vara mindre spektakulär, och istället promenera omkring bland hålorna och skvätta ägg lite mer diskret.

Flugstjärt

Insektsvärldens gulligaste rumpa? Den här flugstjärten fångade vid 180 mm, f/13, 1/640 s, ISO 1600.

En sak är säker, stor svävfluga besitter en av insektsvärldens absolut gulligaste rumpor, se bildbevis ovan. En återkommande favoritsyssla i Sörmlandsskogen kring påsk är att återbesöka några diskreta kvadratmeter sandstrand. Soliga dagar på den här fläcken i mitten av april kan ge lite prisvärd och hållbar underhållning som belöning tack vare de lokala sandbina, gökbina och framför allt de stora svävflugorna. Svävflugeskådning är en lika given våraktivitet som gökottan. Detta gulliga, och just nu högst efterlängtade, lilla krypet bara måste in på plats #80. 
Annonser

2 responses to “#80: Stor svävfluga

  1. Apropå nämnda bakdel tycker jag att du borde dela ut pris i flera kategorier, inte bara en enda. Som enväldig domare delar du förstås ut priset för ”Best in Show”, man kan inte vi läsare få rösta på några underkategorier som till exempel ”festligaste uppsyn” (Guldblenniellan), ”Gulligaste rumpa”, och några till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s