#83: Chromodoris reticulata

Nakensnäcka

Med två horn i pannan glider den sakta fram. Fotograferad vid underbara Bunaken, Indonesien. 100 mm, f/9, 1/250 s, ISO 1600.

Nakensnäckor är bisarra. Man blir alltid glad när man hittar en, oavsett om den är blå, rosa, randig, prickig eller rödvitnätfärgad. Men deras intåg på den här topplistan är inte endast orsakat av att de är estetiska upplevelser, utan mest på grund av bisarr naturhistoria. Att vara hermafrodit, alltså både tjej och kille, är inget konstigt bland bakgälade snäckor, den ordning av snäckor som nakensnäckor hör till. Men just Chromodoris reticulata:s namn spreds världen över för c:a ett år på grund av en annan sexuell aspekt. Ett japanskt forskarlag hade suttit och tittat på när dessa nakensnäckor hade sex med varandra och upptäckte något förvånande.

Det här i sig gör att gamla minnen kommer upp från grundutbildningen på biologlinjen. Vid ett tillfälle sade en lärare till oss studenter, lite skämtsamt så där, att en av anledningarna till att bli biolog är att man då kan titta på när djur har sex med varandra utan att för den skull bli inlåst. Nåja, tillbaka till japaner och deras studier av nakensnäckor.

Precis som hos andra sitter snoppen hos Chromodoris reticulata på högersidan av huvudet. En centimeter lång sticker den ut när två individer möts, huvud mot huvud, för att byta spermier. Inget konstigt här heller. När de är klara verkar de dra sig undan en stund med snoppen hängandes från huvudet. Men vad nu då, tyckte de japanska forskarna, för vips, efter 20 minuter ramlade snoppen av. Ridå ner? Icke sa Nicke. Ut kommer en ny! Det är så de gör, Chromodoris reticulata, för de har mer utav varan inuti kroppen. För bredvid snippan där inne ligger två centimeter till snopp. Så en sådan här liten pralin har alltså som en liten spiralsnopp där en del kan vecklas ut, för att sedan kapas av, autotomiseras, självavhuggas, för att sedan veckla ut en till del av spiralen. Så tre parningar klarar en individ av ungefär innan snoppen bokstavligen tar slut. Vad har du i pannan Jan/Jane? Är det tre jättebananer?

Hej Chromodoris reticulata. Du är ett märkligt djur. Din märklighet ger dig en 83:e plats.

Referenser

Sekizawa, Seki, Tokuzato, Shiga & Nakashima 2013 Disposable penis and its replenishment in a simultaneous hermaphrodite. Biology letters, 9, 20121150.

3 svar till “#83: Chromodoris reticulata

  1. Pingback: #blogg100, språkförbistring och etologens topplista | There is grandeur in this view of life·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s