#84: Kärrsnäppa

Kärror

Kärrsnäppor i soluppgång.

Släktet Calidris är fint. Ett stort artrikt släkte av vadarfåglar. Istället för att välja och vraka bland adjektiv så som subtila, graciösa, smäckra tycker jag man kan sammanfatta Calidris-vadare som skitsnygga; på det där rätta sättet. De är snygga när de flyger (de närmar sig perfektion m a p flygförmåga), när de går och när man håller dem i handen.

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur stenskvättor, på 90:e plats, har ett märkligt flyttningsmönster. De häckar cirkumpolärt (förutom centrala delar av Kanada) men alla stenskvättor flyttar till olika delar av Afrika på hösten. Kärrsnäppor är också sanna kosmopoliter med en grovt sett mycket lik sommarutbredning som stenskvättor. Är deras flyttning lika märklig?

Liv Wennerberg studerade kärrsnäppors populationsgenetik. Då kan man dra slutsatser om det finns gränser mellan delar av populationerna, hur dessa gränser ligger eller om populationen blandar sig huller om buller och flyttar kors och tvärs och parar sig lite med vem som helst. Mer seriöst kan man prata om att man kan studera en populationens struktur. Kärrsnäppor hela vägen från östraste Sibirien till västra Danmark analyserades. Det blev 752 stycken fåglar som fick sina blodprov tagna. Mellan 20-50 μl blod fick snäpporna avvara till Liv. Hon tog fram delar av fåglarnas mitokondrie-DNA och från dessa kunde hon identifiera flera unika områden på mitokondrie-DNA:t, haplotyper, som var unika för olika regioner. Vad kunde hon då säga om kärrornas populationsstruktur? Jo, skandinaviska kärror är närmare släkt med varandra än vad de är släkt med centralsibiriska kärror, och de är ännu mindre släkt med östsibiriska kärror. De uppvisar alltså ett generellt mönster så att släktskapet mellan två populationer i mångt och mycket bestäms av hur långt ifrån de bor varandra rent geografiskt, eller de uppvisar isolation-by-distance på fack-mumbojumbo. Men, till skillnad från stenskvättorna som alla flyttar till Afrika oavsett sommarviste så verkar kärrorna inte som art drabbats av samma passion för den afrikanska kontinenten. Kärrorna verkar dra mer rakt söderut från sin häckplats. Lite rakare, lite enklare.

Oavsett vad dessa kärror än gör så gör de det i alla fall i full fart. Precis som att en djurtopplista kräver sin gris, sin apa och sin fluga kräver den också (minst) en vadare. Plats #84 till alla kärrsnäppor.

Wennerberg 2001 Breeding origin and migration pattern of dunlin (Calidris alpina) revealed by mitochondrial DNA analysis. Molecular Ecology  10, 1111–1120

Annonser

2 responses to “#84: Kärrsnäppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s