#87: Barrträdlöpare

Rhagium

En av tre ljuvliga Rhagium-arter i Sverige. Skalbaggen fotograferad i djupaste Sörmlandsskogen mellan Flen och Ärla. 180 mm, f/18, 0,3 s, ISO 200.

Om vi människor inte tolkat in mänskliga uttryck i djurs utseenden hade nog mycket upplevts som tråkigt. Nu är det ju inte så, och därför blir det barrträdlöpare idag. En visserligen ganska vanlig korthornad långhorning som löper runt i skogen, men med ett spektakulärt utseende. Med sina ofta stora ögon är nog långhorningar de skalbaggar som är bäst på ansiktsuttryck. Långhorningar förpuppas oftast inne i trädets ved, där de levt sitt larvliv. För att kunna bita sig ut har de imponerande mundelar att gnaga med, vilket bidrar till det lite grymma utseendet.

För den vetenskapshistoriskt intresserade har exemplar av denna art skickats från giganten Alfred Russell Wallace till giganten Henry Walter Bates. Närmare bestämt fem stycken, den 26 juni 1845. Exemplaren åtföljdes av den tidsenliga ödmjukheten: ”I send you with this a box of duplicates which I hope will contain some acceptable specimens”.

Värt att nämna är också den för svenska ögon inte så kända finska zoologen Odo Reuter som skrev populära böcker om djur och natur under 1800-talets andra hälft och en bit in på 1900-talet. I sin bok Några blad ur naturens bok beskrev han barrträdlöparen och hens släktingar på det här viset: ”Och enhvar, som observerat dessa djur i naturen, der de krypa upp för trädstammarne, skall nödgas medgifva att denna deras färg bidrager att dölja dem för samlarens och då äfven för insektsätande fåglars ögon.”

Jag har alltid gillat våra tre Rhagium-arter. Det får bli barrträdlöparen då den har märkligast namn, Rhagium inquisitor.  Inquisitor betyder inkvisitatör, alltså en person som officiellt deltog i inkvisitionen. För gamla goda tiders skull blir det plats #87 för dig.

Referenser

Odos bok finns här på en e-bibbla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s